Korta notiser per den 11:e December 2018

Det dolda privilegiet
SVT:s Text-TV tar bort alla sidor från Svenska Spel och ATG vid årsskiftet. När spelmonopolet faller inser SVT att två bolag inte kan favoriseras, utan antingen måste alla spelbolag få redovisa sina spel och odds på SVT:s sidor, eller ingen alls. Det finns kanske anledning för ATG att dra igång den gamla telefonsvararen igen för de många äldre som inte är så internet-aktiva, men som spelar på hästar.

Det finns väl också risk för att man åker ur en del tidningars resultatsidor och flera sidor med tips inför varje lördagsomgång är inte alls lika självklara saker längre. Jag undrar ibland om Svenska Spel och ATG inser hur privilegierade de varit på den här skyddade marknaden där de haft monopol och åtnjutit fördel efter fördel som de inte ens behövt betala för. Sådant vi sett som självklart genom nästan en livstid är inte självklart längre om 20 dagar. Vi har en kommersiell mediasektor i Sverige som är i desperat behov av intäkter, och varför skall man då pulicera tips till DD eller Måltipset gratis?

Vad den här gratis marknadsföringen inom media varit värd för ATG och Svenska Spel genom åren är svårt att räkna på, men det handlar om många miljarder. Det kan åtminstone vara bra att ha i bakhuvudet när man beaktar totoskattens storlek.

Provision på vinsten
Jag fick lite skit på mailen för att jag påstod att alla spelläggare i Tillsammans inte alltid gör sitt yttersta när man spelar med andras pengar. Det finns nog ingen som kan bli så förnärmad som en ifrågasatt spelare. Jag tänkte därför presentera en idé som dels borde höja ATG:s omsättning en hel del, och dels borde ge skickliga spelläggare bättre betalt än idag.

Istället för att Tillsammansspelares insatser skall reduceras för att betala en provision när spelet läggs, så tas provisionen ut på eventuell vinst. För ATG ger det en omsättningsökning genom att spelarnas pengar ograverade går in i spelpotten. Det handlar om flera miljoner i veckan som spelarna idag slantar upp, men som försvinner i provisioner innan det blir spel av dem. För de spelläggare som över tid ”plussar” blir det på detta sätt bättre betalt, och för de andra blir det mindre betalt. Man kan rent av tänka att man får justera för spelavdraget och ta en högre procent än idag. När det blir en storvinst blir det naturligtvis en väldigt stor intäkt, men å andra sidan har man då gjort ett antal människor rikare också.

På köpet skulle vi kanske få större diskussioner om vad som är spelvänliga omgångar. Det är inte så inspirerande att försöka leva på vinstprovision om potentialen i omgången är att V75 ger 569kr på sjuorna.

Ingen prestige gav avtal
Avtalet med galoppen om ägandet i ATG är klart och det blev väldigt billigt för travet. 35 spelomgångar med V4 och lunchdubbel blir istället 35 omgångar med V64, fortfarande i skuggan av GS75 och extra V75:or. Dessutom skall 10% av ATG:s marknadsbudget gå till att marknadsföra galoppen. SHL-klubbarna får väl börja göra klubbsystem till galopptävlingarna, och kanske ha en ”riksgalopphäst” så är saken löst. Kommer alla jockeys att rida i SHL:s matchtröjor då? Eller får vi se den nya sporten ”galoppskytte” där svenska skidskyttelandslaget (som numera sponsras av ATG) sitter upp och rider ett varv på Bro Park innan de skall skjuta, och sedan rida ett varv till? Miss ger straffrundor. Jag hoppas det där blir bra. Hästsporten som helhet blir starkare om galoppen kan utvecklas.

Det är bra att avtalet är klart, och att man kommit överens utan att man ställt sig i vägen för varandra. Precis som vi sett inom politiken så är det ibland mycket enklare att blockera varandra än att komma överens. Varje gång man lägger prestigen åt sidan och lyssnar på sakliga argument skapas det förutsättningar för överenskommelser. Därför anser jag för övrigt att V75 bör starta 14:30.

1 tanke på “Korta notiser per den 11:e December 2018”

  1. Föreslog för snart ett år sedan exakt detta med provision på tillsammansVINST (istället för att nagga på insatsen) som en omsättningshöjare, men då fanns märkligt nog inget gehör för detta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.