Korta notiser per den 11:e Augusti 2018

Örebro
Det är infekterat på Örebrotravet. Pratade idag med en person med god insyn i livet runt banan där, och hen gav följande kommentar:
Kannan av tålamod runnit över. Det finns en person där som skall lägga sig i precis allt. Missförstå allt mer eller mindre medvetet, skarvar och lägger till när det behövs, hänger ut folk på sociala medier inkl deras kärleksrelationer. Det sker också högljutt på stallbacken, helt utan social finess, och gärna med mycket aggression i röst och gester. Det blir ganska olustigt till sist. Inte så att man inte kan uppskatta ett gott råd från en erfaren människa, men man orkar inte hela tiden bli tillrättavisad som om man vore ett barn för att man gör på ett annat, minst lika korrekt, sätt.

När man sedan dessutom agerar bulvan åt en tränare som mist licensen på grund av gravt misskött ekonomi så att denne kan vara kvar på en bana som han är skyldig rätt mycket pengar blir saken inte bättre. Varje händelse i sig motiverar kanske inga drastiska åtgärder, men det är ju var och varannan vecka han gör sina övertramp. Han har helt enkelt väldigt svårt att sköta sitt och skita i andra.

Det finns många hundra hästar i träning hos Örebros proffstränare och amatörer. Den här personen tränar 32 inkl de han är bulvan för. Det är inte så att Örebrotravet står och faller med honom, men om han fortsätter så här kommer han fälla hela Örebrotravet därför att tränare, skötare och hästägare väljer att ha sin verksamhet någon annanstans.

Travsällskapet står inför stort arbete med att försöka flytta verksamheten till en helt ny anläggning. De har inte tid med att hålla på och hantera alla mer eller mindre offentliga påhopp på dem och deras medlemmar. Mitt tips är att de inte lägger fingrarna emellan, utan att de fullföljer med att säga upp de boxar han hyr på banan om inte attityden förändras radikalt.

Jag har valt att inte nämna några namn här, utan det här skriver jag för att berätta om vad som händer efter att själv ha tagit reda på det av ren nyfikenhet. Jag tar heller inte ställning för någon part i detta, jag är inte tillräckligt insatt för det. Noterar dock att det verkar vara dålig stämning utöver det vanliga.

Dopingprovslistan
Det är av allra yttersta vikt att travsporten hålls ren från omfattande doping eller ”felmedicineringar”. Det skulle kunna få oerhört långtgående konsekvenser för ekonomin och spelet om intresset sjönk hos allmänheten att spela på hästarna. Även ur djurskyddsperspektiv finns all anledning att inte utsätta hästarna för orimliga saker. Om själva tävlingsmomentet inte kan hålla människor från att dopa sina hästar kommer det kanske inte i en framtid att vara tillåtet att tävla med hästar alls.

Därför blev jag glad när jag såg ST:s lista över dopingtestade hästar i Juli månad. Där fanns flera tränare som haft stora framgångar den senaste tiden som fått ett flertal av sina hästar testade. Och det är bra. Den som överväger att fuska skall veta att om det leder till framgångar så blir det också omfattande dopingtester. Det är också bra eftersom ett negativt test är det enda som kan få tyst på rykten och kommentarer som ”Undrar vad de där hästarna fått för hö?” eller ”Jag hörde att hästbussen var koboltblå på insidan” och andra små pikar. Travsporten skall hållas ren, och det är värt en hel pengar för ett testprogram värt namnet.

Vinnarspel
Igår kördes ett skiljeheat på Åby. Vinnaren gav 1,61 i odds. Tvåan hade det eventuella oddset 1,58. 20% spelavdrag på vinnarspelet är brutalt mycket. Mitt enkla råd till ATG är att ta det under rejäl omprövning. Det är inte särskilt svårt för en oddssättare att ge bättre fasta odds till spelarna, och ändå tjäna bra med pengar. Men om ATG sänker avdraget till något väl under 10% så får oddssättarna problem. De måste krypa på sin marginal.

På samma gång kan man göra vinnarspelet helt digitalt och ta bort det från ombud och totokassor. Inför också med fördel det franska ”lotteriet” där man satsar 20kr och får 15kr vinnarspel och 5kr för en lott som dubblar insatsen 2-1000ggr i vinnarpoolen. Tänk för en liten nöjesspelare som får 15 000kr vinnare på sin häst, för den där tjugan. Kan det bli annat än succé? För ATG blir det ett nollsummespel, för de femkronor som avstås kommer ju tillbaka in i poolen igen. I Frankrike har det här blivit stor succé och är det som vänt PMU:s nedgång.

Jag och många andra drömmer om vinnarspelspotter på en miljon under Solvallas tisdagskvällar. En fungerande marknad som speglar spelarnas åsikter, som är en nödvändig bas i spelandet. ATG drömmer om en spelmarknad där man slipper konkurrens av bookies med fasta odds.

4 tankar på “Korta notiser per den 11:e Augusti 2018”

 1. Hej Per.

  Hur tror du vinstpotterna förändras 2019, när spelmarknaden blir reglerad?
  Tror du ATG får konkurrens?

  Jag tror inte att något spelbolag kommer att försöka konkurrera med ATG vad gäller V75 och andra totospel. Däremot blir det säkert populärt med betting på trav på andra sajter med licens.

  Håller du med?

  /Trav Linus

  • Hej Linus!

   Per heter jag väl inte, Bernt är jag döpt till, och de som känner mig kallar mig för Berra.

   Jag tror ärligt talat inte att det händer särskilt mycket med travspelet i Sverige redan vid årsskiftet. Det enda som ATG upplever verklig konkurrens på är vinnarspelet där internetbolagen erbjuder fasta odds på några lopp varje dag. Men samtidigt är de bolagen lite rädda för att ha spelare som är skickligare än deras oddssättare som kunder, och det är just bara vinnare och plats som de erbjuder. Därför vill väl inte riktigt det spelet heller ta fart.

   Jag tror att den stora skiljelinjen kommer att stå mellan spel på hästar och att spela på annan sport till en början. Travspelarna kommer att lockas att se och spela på annat än trav.

 2. Örebrotravet: Att publicera en kommentar för den ena sidan ”för att berätta vad som händer” är dock partiskt, även om jag förstår vad du menar. Personligen ger jag din anonyma källas berättelse samma värde som skitsnack (dock inte så svårt att gissa vem det är).
  Det man pysslar med på Örebrotravet med rundringningar, namninsamlingar etc är inget annat än mobbing, vilket i sin tur tyder på en mycket dålig ledning. Banans styrelseordförandes ”förtydligande” i travmedia, att händelsen den 6 aug inte har någonting alls med hotet om vräkning att göra, var ju inget förtydligande utan en ren lögn som jag ser det – vi har ju läst brevet han skickade till den jagade tränaren (källa: Sulkysport). Det inleds med ”Vid en incident på travbanan måndagen den 6 augusti…”. Den påstådda hästmisshandeln viftas dock bort.
  Vidare har jag svårt att ta till mig det uppvisade SMS som ska tjäna som ”bevis”, från en hästägare där han meddelar sin tränare att han flyttar sin häst pga av vad en annan tränare skriver på FB. Ser konstruerat ut, tycker jag, och undrar om vederbörande möjligen är kompis med någon i mobben.
  Som utomstående är jag således inte alls övertygad om att det är den obekväme tränaren som är problemet på Örebrotravet, även om han är obekväm. Det jag sett av övrigas beteende är dock under all kritik, med namninsamlingar, lögnaktiga förklaringar i media, anonyma berättelser i bloggar etc. Ingen har hittills visat vad det är tränaren har sagt som motiverar att han efter så många år ska tvingas bort från banan. Han kanske har rätt?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.