Korta notiser per den 11:e April 2018

Ferrari B.R. gjorde årsdebut i Norge igår, och allt såg bra ut med denne hypersnabbe häst. Jag vet inte hur ägare och tränare tänker om storlopp, men gissar att en och annan sportchef kommer att ringa. En annan årsdebut igår var Heavy Sound som numera är i Daniel Redéns vård. Han såg också fin ut, och denna häst som var tvåa i derbyt bakom Readly Express kan förhoppningsvis få bygga upp sig med några lopp nu, och sedan mäta sig med de bästa i storloppen. Vi behöver hästar som klarar av att gå från kulltopp till bra som äldre.

Om tillsammans-system
Det pratas en hel del om att låga utdelningar skulle bero på stora Tillsammans-bolag. Det tror jag inte ett ögonblick på. Jag tror det är helt tvärtom!

Till att börja med brandskattas alla insatser som spelarna gör via Ombuds-tillsammans med en provision på i allmänhet 5-15%, standard tycks vara 10%. Det gör att en tiondel av pengarna (och kraften i systemet) försvinner till provision åt dem som står bakom systemet. De som spelar den här typen av system får spel för 90kr för varje hundralapp som de betalar. Jag ser inget där som tyder på att det skulle trycka ned utdelningen, ärligt talat.

När det blir låg utdelning så sitter Tillsammans-bolagen med ett stort system där spelare lagt några hundralappar vardera. Sådana omgångar är det rätt stor chans att ett par av dem som deltagit i spelet satt sjuan själva, men nu blev det ju bara en. Och av dem som inte skulle ha satt sjuan hade fem eller sex rätt varit ganska troligt. Det brukar vara så, när det det är favoritparader. Således trycker inte Tillsammans-systemen ned någon utdelning alls när det är relativt lättfunna rader.

Formatet i sig är också begränsande. Det är statiskt. Varje vecka skall det presenteras ett system på t.ex. 5400 rader. Exakt si och så många hästar i avdelningarna, och det oavsett vad man tror om utdelning, oavsett det är jackpott eller inte. Om någon tror att det på något sätt är ett optimalt sätt att spela V75 och att det därför utarmar utdelningarna så ber jag vederbörande tänka ett varv till.

Många system är varvade flera gånger, och det gör inte så mycket när utdelningen är låg. Om det är 3425 system eller 3445 system som har alla rätt har en marginell betydelse. Men när utdelningen är hög fördärvar de här systemen rätt mycket för sig själva. Skillnaden mellan 27 och 37 system som har alla rätt är runt en kvarts miljon i utdelning bara för sju rätt. Å andra sidan så minskar chansen markant att få sju rätt när det är svårt om man spelar ett system tio gånger istället för tio olika system.

Sedan lägger jag till en liten insinuering. Jag påstår att den som inte spelar för egna pengar gärna genar någonstans, inte tar sig tiden till att analysera precis allt, inte läser på lika noga som man kunde gjort varje vecka. Det är ju någon annans pengar man spelar för, och betalt får man ändå. Att man får känslan av att de här Tillsammans-bolagen alltid har alla rätt beror på att de är enormt duktiga på att berätta det, gång efter gång, men inte nämner alla andra tillfällen.

Varför blir det då låga utdelningar?
När få anmäler sig till loppen blir det i allmänhet ojämna fält. Någon eller några enstaka hästar möter ett par outsiders, några som är ren utfyllnad och inte sällan står flera startspår tomma. Särskilt det senare är mycket gynnsamt för favoriter, för om det sämsta läget man kan få är fjärde ytter, och om det är svårt att sätta någon fast på innerspåret, så vinner favoriterna alldeles för ofta. Att det är få hästar med kapacitet att utmana med annat än rena drömlöpningar gör naturligtvis också sitt till för att favoriten blir släppt till ledningen eller får sitta ifred.
Här är det också på sin plats att konstatera att ju bättre banunderlaget är, desto fler favoriter vinner.

Ytterligare en faktor är att väldigt få hästar med hög kapacitet ännu är igång och tävlar. Det gör att de kan dela upp loppen mellan sig och inte behöver möta varandra förrän det vankas riktigt höga prispengar. Särskilt i klasserna för de hästar som tjänat förhållandevis mycket pengar är det väldigt ofta tunt anmält i loppen, liksom i många unghästlopp. Den sena våren anges som en orsak, men jag tror det bara är en liten del av sanningen. När det gäller unghästarna är det tufft att hålla dem igång från Mars till November när Breeders Crown avgörs. Med premiechansningen är fokus ganska tydligt på de lopp ingår i det programmet. För den äldre eliten är det många som varit i Frankrike och tävlat under vintermeetinget, och de behöver helt enkelt lite vila för att orka med sommarens storloppsprogram.

Jag känner spontant att det skulle kunna vara lite färre lopp för snabbloppare och unghästar, och lite fler för dem som ”fastnat” med 150-400.000kr på kontot och har svårt att komma vidare upp och tävla i de högre klasserna. Kanske skall man också ha lite beredskap för att mer relativt kort varsel ändra proppar när man ser att anmälningarna ligger långt från prognosen.

Speltips
Gårdagens spelförslag till lunchen satt ju, men tyvärr vann alla fyra favoriterna och utdelningen blev mycket blygsam. Galopp på lunchen idag, och jag inser mina begränsningar och tänker inte ens försöka göra ett system dit.
V86 är ett spel jag har svårt för, men en klassisk ”vinkel” på Solvalla innan Xpressandet börjar kan jag finna nöje med.

Avd 1: 2
Avd 2: 3, 4, 9
Avd 3: 1, 4, 9
Avd 4: ALLA 9
Avd 5: 1, 3, 4, 5, 7, 9
486 rader och kronor blir det där.

Dagens hjälte
Varför har jag inga kallblod som dagens hjälte? Det har jag. Idag är Flex dagens hjälte. Flex är en trettonårig hingst efter Järvsöfaks, uppfödd av Per-Gunnar Persson i Järvsö. Han debuterade som treåring, men var väl inte någon lysande stjärna då. Som fyraåring blev det dock tre segrar, i rad dessutom, och som femåring blev det sex segrar, varav två kom i lopp med 100.000kr i förstapris.

Kallbloden saknar ju de här riktigt stora loppen med stora prispengar,  utan de får ”gneta på” där sådana 100.000kr-lopp är riktiga höjdare för dem. Flex är lite av specialist på de stora loppen. Dubbelcupens finaler har han vunnit ett par gånger, liksom guldtäcket. Mellan sådana tillfällen kan det gå rätt långa perioder då han säkert gett sin ägare och sina tränare gråa hår.

2016 och 2017 tävlade inte Flex, men har ju kommit i Natalie Bloms vård och med henne i vagnen vann han ett av de sällsynta kallblodsloppen på Åby i Februari. Flex har på 92 starter gnetat ihop strax under 1,6Mkr med hjälp av 22 segrar. Just 1,6Mkr är gränsen för tillägg i kvällens lopp på Bergsåker där han möter självaste Månprinsen A.M. Trots den perfekta inmatchningen kan det bli en tuff uppgift, men Flex är ju hästen som helst vinner i de stora sammanhangen. Vi håller en tumme!

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.