Korta notiser per den 10:e September 2018

Kan travet lära något av valet?
Det är svårt att runda valet en sådan här dag. Det finns en del trender i valet som även travet kan lära sig en del av.

  • Personer som känner sig åsidosatta för ett oherrans liv och röstar gärna på ytterkantspartier. Sd och V fick tillsammans över 25% i valet. Sd ensamma fick mer än en sjättedel av alla röster. Oerhört många av dem är väldigt missnöjda med Sverige. Det finns anledning även för travet att fundera över vad det innebär att lämna folk på perrongen, människor som känner sig bortmotade från sin sport därför att man inte har råd att hänga med. Förmodligen blir de inga goda ambassadörer för sporten sedan, om de beter sig så som väljarna till våra ytterlighetspartier i Riksdagen plägar göra. Man behöver fånga upp dem innan de står där och skriker. Att som Johan Lindberg bara be dem lämna sporten, sitt intresse som de kanske ägnat stora delar av sitt liv till, är sällan ett alternativ.
  • På väldigt många platser har lokala partier gått starkt. Det börjar bli ganska vanligt med lokala partier som inte behöver stå och argumentera för vad partier gör i Riksdagen eller i landstingen. Som inte är låsta av ideologiska band, historiska samarbeten och låtsad samsyn. Det här kan man lära sig en del av lokalt inom travet för att skapa mer dynamik i travsällskapen där BAS-organisationernas tänk inte alltid fungerar. Bara för att en BAS-organisation har inflytande i ST:s fullmäktige behöver inte det betyda att de skall ha inflytande lokalt om de inte har något att tillföra. Och kanske finns det plats för lokala organisationer som t.ex. ”Travsporten i Knäckebrödhults vänner” ehuru de inte representeras centralt?
  • Även om det är vars och ens ensak vad man röstar på, så är valet och den demokratiska processen i Sverige väldigt transparent. Sverige är indelat i över 6000 valdistrikt som alla redovisar sina röster på alla partier. När Länsstyrelserna är klara med sina kontrollräkningar kommer varje röst på varje litet parti att finnas redovisade, vare sig det är ett riktigt litet parti eller ett påhittat parti typ Kalle Anka-partiet. Även om det finns foliehattar som skall ifrågasätta det, så är det för varje tänkande människa svårt att se hur man skulle kunna fuska så det får utslag på resultatet, utan att det märks. Tänk om spelet fungerade likadant i Sverige? Om det gick att spåra insatser ned till ombuds/kommunnivå i Sverige och till vilket internationell partner spelen kom ifrån, och vad de sedan vann. Då skulle alla spelare svart på vitt kunna se att det inte är några konstigheter som händer. Den nackdel det kan innebära att indirekt indikera någon slags affärshemlighet får man igen som fördel av att ha ett enormt transparent spel.

Mastersfinalen
Mastersfinalen i Östersund blir i stort en svensk uppgörelse. Up and Quick åker ensam i privatplan, Dreamoko kommer också, han är ju uppstallad i Sverige just nu, i övrigt svensktränade hästar. Prispengarna räcker inte till för att loppet skall få rätt dignitet. Jag är heller inte särskilt övertygad om att det för loppets skull är särskilt vettigt att lägga det i t.ex. Östersund. Om man vill att Masters skall betyda något måste man åtminstone kunna konkurrera med Yonkers Intl. Vad gäller prispengar. Kanske skall man också försöka lägga det samma dag som Europaderbyt i förhoppning om att loppen kan ge attraktionskraft till varandra.  Måhända kan Frankrike hjälpa till lite också genom att inte lägga stora lopp mot denna final, där de ändå bidrar med mest pengar?

Det såg jag inte komma
Oasis Bi i gulddivisionen på lördag, den såg jag inte komma. Sex montéhästar i lopp med 100 000kr i förstapris. Den såg jag inte heller komma. Varför inte ta chansen att tjäna en hygglig slant? Stoeliten under Östersunds stora dag lockade sex anmälda, annars var det ganska välfyllt.

Norge
Igår var det i Norge enorma svenska framgångar. Tvåa i kalla stoderbyt, seger i kalla kriteriet, seger i varma kriteriet, seger i kalla derbyt. Jan-Olov Persson stod för de kalla framgångarna och Marcus Lindgren har tränat Stoletheshow som vann varma kriteriet. Jag lyfter på hatten och gratulerar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.