Korta notiser per den 10:e Oktober

Erik Adielsson deltar i kampanjen Rosa Bandet mot bröstcancer genom att dels köra i den fräsiga rosa dressen, dels samlar han tillsammans med Matteus Lillieborg in objekt med travanknytning som skall auktioneras ut till förmån för Rosa Bandet. Travsverige har ställt upp och donerat en hel del riktigt fina saker som säkert kommer inbringa en hel del pengar. Snyggt jobbat!

Igår var det V64 från Hamburg, och vi svenskar fick se tyska voltstarter och tyska drivningar. Särskilt de senare var av det grövre slaget ibland, och det såg verkligen inte roligt ut.

Något som däremot såg roligt ut vad när Cruzado Dela Noche från spår 15 bakom bilen gick från sista plats i fältet varvet kvar till att vara först när mållinjen nalkades. Han var aningens före Cash Hanover som var heroisk från dödens, och Johan Untersteiners Gijon. 100.000€ var den segern värd.

Per Linderoth är inte någon som man ser så ofta i de stora sammanhangen som inhyrd kusk, men på Cruzado Dela Noche är han mer eller mindre ordinarie. Stall Courant, Anders Ström, äger och Tarzan tränar. Jag tror det är den enda hästen på Stefan Melanders träningslista som han inte äger själv.

Borta i USA förstår de inte riktigt varför vi i Sverige skall krångla till det så med monté, voltstarter, och kallblod. Och i Europa har vi inte riktigt förstått varför man skall låta hästarna tävla med passgång som gångart. Men igår kväll gick Always Be Miki en engelsk mil på 1.46,0. Det motsvarar en kilometertid på 1.05,9. En helt makalös tid.

Marion Marauder tog en Triple Crown, dvs Hambletonian, Yonkers Trot och Kentucky Futurity. Lyckas man med det vet man att man är kulletta.

Det var inte bara i Tyskland och USA som det stortravades igår. I Österrike gick det gamla anrika loppet Graf Kalman, och i Italien avgjordes det italienska derbyt. Även om de loppen inte är lika glansfulla som tidigare, så kanske man kunde lägga dem på olika helger och så köra en internationell V64 till dem. ’

Det har framförts en massa åsikter om att ATG borde ha skjutit på V75-starten i lördags. Jag vet inte alls om det varit någon bra idé. Hästar stod utselade och värmda, felet uppstod 17-18 min före V75-1. Andra väntade på att få värma, och när man skall köra ikapp förseningar blir det kortare tid mellan loppen, kortare tid för värmningar. För banan innebär förseningar kostnader i form av löner till timanställda, och det är en del på en V75-dag. Det finns dessutom personal som efter travet skall jobba någon annanstans. SHL hade redan flyttat fram Skellefteå AIK:s hemmamatch för att göra det möjligt att dubblera med hockeyn, och en försening skulle gjort att travpubliken reste sig och gick på hockey istället. I Skellefteå är hockeyn rätt många nummer större än travet.

Jag tror inte det är någon lösning att spelbolagen lägger sig i sportens starttider, utan den bästa lösningen är att spelbolagen satsar på bättre driftsäkerhet. I en framtida licensierad marknad där det kan vara 10-15 olika spelbolag som erbjuder spel till travet kommer det förhållandesvis ofta att vara något spelbolag som har problem på ett eller annat sätt inför en tävling. Det går inte att hålla på och vänta.

Gårdagens hjälte, Chief Delorme, slutade tyvärr oplacerad igår.

Dagens hjälte är en 10-årig valack som inte kvalades in och började starta förrän som sexåring, detta trots avklarat provlopp som tvååring. Vi talar om Ögder Spee som startar i dagens  lunchtrav på Hagmyren, V4-2 är hans lopp. Den sena starten på sitt liv som tävlingshäst till trots så har han ändå hunnit med 60 starter och närmar sig 300.000kr i intjänade pengar.

Hästen är uppfödd, ägd och tränad av Lars Magnusson någon mil ifrån där jag sitter och skriver detta. Spelarna tror inte att han skall ta sin nionde seger i livet idag, men en vettig placering kan man väl hoppas på.

3 tankar på “Korta notiser per den 10:e Oktober”

 1. Vad har en eventualitet i framtiden med lördagens debacle att göra?
  Att agera utifrån dagens situation är rimligtvis ett modest krav, förändras situationen förändrar man sitt agerande?
  De sköt på starttiden för DD, sålunda var det inte hästhälsa som var ursäkten.
  Samt hästar värmer ofta flera timmar innan start, och det tär knappast på hästen att eventuellt gå en värmning till i låga tempon, de klarar ju utmärkt två race på en dag, så den ursäkten ter sig lam.

  ATG har förövrigt inte tagit speciellt mycket hänsyn till aktivas eventuella andra arbeten när dom senarelade alla möjliga starttider, så vad skulle exempelvis 30min senareläggning göra för skillnad just denna gång? Förutom möjligen för direktsändningen som nu ändock uteblev.

  Här tappade ATG ett antal spelare ytterligare som tröttnat på ett företag helt utan fingertoppskänsla, samt tappade omsättning på många miljoner, det vill säga någon eller några miljoner brutto till atg, det är inte rimligt sett till hur ATG agerar i sin övriga agenda.

  • Man sköt på starten i tio minuter inför DD, utan att det ledde till någon lösning på dataproblemen. Men längre än så ville man inte skjuta på den. I ett sådant läge hade det hetat att hästar hetsade upp sig, blev förvirrade av att inte de vanliga rutinerna följdes etc. Så hade spelarna skrikit på ATG om det istället.

   Jag hävdar att det är helt galet att hålla på och skjuta på starterna för att anpassa sig till datorerna. Är inte spelet på plats när startbilen kör så är det så. Det är bara att förbättra sig som gäller. Vill de på ATG ha lön får de ha system som fungerar.

   Banan, dess personal och de aktiva är dem som nästan alltid sitter med Svarte Petter när sådant här sker. Det är där kostnaderna och omaket hamnar när det blir förseningar. Publiken som tänkt sig hinna med mer under kvällen reser sig och går. Det blir en ganska trist dag om man skall börja med att skjuta upp tävlingarna en halvtimme eller mer för att en dator i Stockholm inte fungerar OK.

   Det blir en så mycket sämre upplevelse för allt och alla när det blir så här. Kör man loppen i tid är det ”bara” spelarna som drabbas av en dålig upplevelse. Det är inte bra, men skjuter man på starten blir upplevelsen dålig för alla, inkl spelarna.

 2. Du har rätt i sak, men inte i fallet, enär det inte finns någon agenda att agera efter.
  ATG har skjutit upp flera gånger förut, när det varit problem.
  Banpersonal får förhoppningsvis övertidsersättning, banan äger rätt att erhålla kostnadstäckning från ST när ovanstående sker.

  Publiken reser sig och går oavsett efter avd5 enär pausen är så lång, är dom inte på v75 så åker dom hem.

  Du beskriver det som att det vore en vanligt förekommande problem, vilket det naturligtvis inte ska vara, utan att det ska vara ett unikt problem, och då får
  man laga efter läge.
  Uppfostra ATG kan du försöka med, men hästhälsa är inget argument i fallet , enär det visar sig tydligt att det är sekundärt i såväl ATGs som ST agenda.

  Således; Vore det vanligt förekommande ska man naturligtvis inte skjuta på starten, men när det är en relativt unik händelse som kanske inträffar någon gång per år (om ATG skötte sina åtaganden) så ska man skjuta på starten. 10 miljoner i omsättning motsvarar flera miljoner i intäkter, det är mycket pengar för hästägarna, uppfödarna, tränarna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.