Korta notiser per den 10:e November 2018

Den stora dagen
Idag är det den stora dagen då en hel del av alla pengar som ATG hållit inne för spelarna skall delas ut. Det sista kommer ju inte förrän till nyårsafton. Det är en väldig hausse precis överallt och det mesta av nyhetsbevakningen handlar om dessa pengar.

Helgens sportsliga behållning kommer ju i morgon, när det är dags för finalerna i Breeders Crown. 12 av kullens allra bästa ston och hingstar/valacker bland både de treåriga och fyraåriga hästarna. Massor av pengar som priser, premiechansningen gör det extra spektakulärt. Massor av ära, glädje och lycka för dem som vinner. Och allt detta helt i bakvattnet. För hur många kommer att ägna travet i morgon så stort intresse?

Det är då man funderar över vad ST egentligen får för de 100-tals miljoner man betalar till Kanal75 varje år för att de skall marknadsföra sporten?

Nilens källa
Jag tror också det är här vi hittar Nilens källa. För väldigt många människor är travet synonymt med spel. I den ständiga jakten på mer prispengar har man låtit spelet marknadsföra sig på sportens bekostnad. Spänningen i ett travlopp, hästar som ger allt, makalösa prestationer… Allt har samlats till att marknadsföra ett spel istället för en sport. Det är naturligtvis en stor anledning till att intresset för att föda upp och äga en travhäst har avtagit. En anledning till att banorna avfolkats.

Det var också så, att för att komma åt all information förr i världen så var man tvungen att vara hästägare, att ha access till stallbacken. Det ställer inte spelarna upp på längre, så idag är informationsflödet mer fritt och tillgängligt till en del tränares förfasan. De har naturligtvis insett att incitamentet att äga häst har urholkats i takt med att alla vet allt om träningsjobb, balans och annan utrustning. En helt korrekt analys, men fullt nödvändig om man vill spela om utomståendes pengar. Informationsmonopol fungerade när folk spelade i alla fall, i brist på andra spel.

Makt och ansvar
Igår fick vi se vad ATG skall använda 700 miljoner per år i skattelättnad till, istället för att ge dem till hästsporten. Då tecknades huvudsponsoravtal med skidskyttelandslaget. Det kostade inte 700 miljoner, men ATG vet att de kommer behöva massor av pengar för liknande samarbeten och för bred marknadsföring. Vi kan räkna med en hel del liknande pressmeddelanden från ATG kommande månader där de skall försöka slå sig in på en helt ny marknad samtidigt som de behåller sina marknadsandelar vad  gäller spel på travet.

Och det finns ingen anledning att börja skrika och muttra över ATG, och dess VD. Allt detta är välsignat av ST:s styrelse som uppenbarligen tycker att travsporten gagnas mer av att skidskyttelandslaget sponsras istället för mer pengar till travskolor. ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola har suttit i ST:s styrelse i åtta år innan hon blev ordförande i år, och har sedan 2014 suttit i ATG:s styrelse. Ibland kan jag tycka att makthavare lite för enkelt kommer undan sitt ansvar genom att låtsas att de inte kunnat påverka beslut.

Nyckeltal
När kupongerna till V75 idag komponeras så kan man ha en del nyckeltal i huvudet. Det är c:a 38% av favoriterna som vinner i långa loppet. Och runt 32-33% av loppen som vinns av andra- eller tredjehandaren. Endast en sjättedel av loppen vinns av hästar som av strecksson rankats sexa eller sämre. Men det är i snitt drygt ett lopp per omgång. Endast 3% av alla omgångar har mer än 3 hästar som på strecken rankats sexa eller sämre.

Ser man på totala svårighetsgraden så brukar 75% av alla omgångar ha en ranksumma enligt strecken mellan 15 och 28. Omgångar med högre ranksumma än 33 är sällsynt, och över 40 är risken minimal (men skall man bli ensam vinnare idag är det på intervallen över 28 man skall sikta).

Amatörframgångar
En proffstränad häst mot tio amatörtränade, så såg det ut i första V64-avdelningen på Umåker igår. Patrik Gidlunds Conway City Ås var kvickast runt och segrade. 30 000kr var den segern värd.
Mikael Olsson är också amatörtränare, men hans Mofaksan är väldigt proffsig och detta 12-åriga sto vann sin 32:a seger i livet, värd hela 100 000kr.
Det blev ytterligare 13 prisplaceringar för de amatörtränade hästarna som visade att de visst duger och kan ta för sig av prismedlen, men då måste man ju stå på startlinjen.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.