Korta notiser per den 10:e Maj 2018

Om internationellt spel
Det blir en utläggning om internationellt spel till. I söndags hade Sverige spel till Norge i en extra V75 på Biri. Den kom till när det visade sig att lagar och förordningar inte tillät spel till Finland och Finlandia Ajo. Och man måste kanske fråga sig varför den kom till.

Svenskarna spelade V75 för 13,75 miljoner till denna omgång, vilket var 63% av potten. Det norska intresset att spela på sina egna lopp var blygsamt, men så hade ju de spelat V75 till Sverige på lördagen. Det omsattes runt 10 miljoner till på V4, V5, Dubblar, Vinnare etc. Hur stor den svenska andelen var där vet jag inte, men det var säkert hälften i alla fall. På detta får ATG betala en provision till norska Rikstoto, precis som de betalar en provision till ATG när de förmedlar norskt spel in i svenska potter.

Det blev väl ingen vidare affär för ATG. Omsättningsmässigt kom man upp i ungefär vad en GS75-omgång en söndag brukar ha. Det blev till att betala någon dryg miljon i provisioner till Rikstoto. En del fick man tillbaka från lördagens norska spel, men framför allt så valde man att sätta fokus på en norsk bana och norskt ”vardagstrav” istället för att promota den svenska sporten. Jag tror att alla förstår om det hade varit spel till Finlands största lopp och en mycket viktig tävlingsdag för dem med internationella gäster inkl svenska. Men en ordinär norsk V75-omgång?

Internationellt spel är jättebra för sportägda spelbolag att skapa intressanta spelmöjligheter när den egna inhemska sporten inte räcker till. Det är också ett jättebra sätt att marknadsföra sportens stora lopp och event mellan länderna för dem med lite mer intresse än ”vilka nummer blev det?”. Det är värt att bryta och bända en del på sina egna önskemål om tider för att få detta att fungera. Men när man lyfter fram andra länders sport framför sin egen skall det vara för att den är oerhört mycket bättre än vad man själv kan erbjuda.

Jag hoppas att vi nästa gång det blir en lucka i planeringen klarar av att lyfta upp en svensk bana istället. Jag vet att de tar till höga toner och konstrar på alla sätt i förhandlingarna, men de har inte råd att vara snarstuckna, och skulle de bli det har vi råd att vara utan dem.

Hästbristen
Hästbristen fortsätter göra sig gällande till svenskt trav. V64 till Jägersro idag, Halmstad på måndag och Solvalla på tisdag ser inte så roligt ut. Det är glest besatta lopp i parti och minut. Bra sportslig kvalitet, men långt ifrån fyllda fält. Jag har en del idéer om hur man kan försöka göra något åt detta.

Jag tror man skall börja med att försöka göra det gratis att anmäla och göra gästboxhyran fri för alla. Det minskar friktionen att ta med en häst extra, eller att anmäla lokalt. I synnerhet om 500 spänn för alla startande hästar i prispengar består. Det är ingen lysande affär att jaga sådana, men trösklarna sänks.

Skriv ut minst ett renodlat amatörlopp varje dag där hästen måste tränas och köras av en amatör. Och nej, inte fuska så att det alltid blir montéloppet eller något P21-lopp. Det får gärna ligga på stora streckspelet, som en utmaning för spelarna och för tipsnissarna som måste ringa folk de inte ringer till så ofta. De får synas, men ändå tävla på sina villkor. Och förhoppningsvis vågar de starta i ”vanliga” lopp sedan också.

Minska antalet breddloppsdagar, men inför startgaranti. Med fler amatörlopp vanliga dagar, så minskar förmodligen intresset för breddloppen något. Jag tror att man då kan minska antalet breddloppsdagar, men istället införa en garanti att alla som anmäler sig får starta. Jo, jag inser att det kan bli jobbigt någon gång ibland, men det är kanske jobbigare för sporten på sikt med hästar som inte startar.

En sista åtgärd jag skulle vilja se är att man ser över poängsystemet som ligger till grund för om man kommer med eller inte. Om vi vill ha fulla fält så blir ju ungefär halva fältet utan startpoäng, eller i vart fall med en mycket knapp tilldelning. Kanske skulle man kunna ha den ordningen att man får räkna poängen från sina fem bästa lopp av de sju senaste. Kanske i kombination med att de sju starterna måste vara inom de senaste 180 dagarna för att ytterligare pusha lite för att starta.

Gav det rätt betalt?
Solvalla/Åby V86
Förväntat antal rätta rader: 2 918
Antal rätta rader: 2 439 (Bra betalt med andra ord)

Andelsspel
Idag njuter jag av vädret och ägnar mig inte åt spel. Ni som är på Jägersros gentlemannadag, se till att Johnny Takter känner sig hyllad.

1 tanke på “Korta notiser per den 10:e Maj 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.