Korta notiser per den 10:e Juni 2018

Tjejer
Det började med att Rebecca Dahlén satte nytt svenskt rekord med Minnestads El Paso. Sedan kom Emilia Leo och vann först med hemmahästen Hope and Dreams för att sedan vinna med sin egna Sign Me Up Too. På V75, en dag när i stort sett hela Sveriges kuskelit var samlad. Det är många tjejer som bevisar sin skicklighet varje år på travbanorna nu, och det är alls inte något konstigt med det.

Rent statistiskt väger den genomsnittliga kvinnan 15,5kg mindre än den genomsnittlige mannen. De är också c:a 15 cm kortare, vilket innebär mindre bromsande vindfång. I en tid när man köper en ny sulky för 100 000kr bara för att den är ett kilo lättare än den snarlika för 30 000kr har det lite betydelse. Certifierat vältränade är de också genom att montélicensen numera innehåller krav på god fysik, krav som rätt många A-tränare skulle ha svårt att klara. Alla vet dessutom att det är hästskötartjejerna som mockat boxar och slitit dagarna i ända ute på träningsanläggningarna. De är vältränade. 70% av alla träningsmil som varje dag avverkas med vagn bakom hästar körs av tjejer. De har god träning att köra också.

Det här är positivt, för travsporten behöver tjejer som spelare, som publik, som hästägare, som funktionärer, som arbetsledare och som aktiva på alla nivåer. Nu återstår bara att vi nästa gång Rebecca och Emilia vinner lopp så har vi inte länge ”tjejperspektivet”, utan de får vara Rebecca Dahlén och Emilia Leo precis som Örjan Kihlström, Jorma Kontio och Björn Goop är sina egna varumärken.

Readly Express
Readly Express senaste lopp var segern i Prix d’Amerique. Nu var det dags för debut efter lång vila, avelsarbete och kanske blivit åtgärdad för någon skavank. Bakspår. Tufft motstånd på pappret. Men Readly Express var i en strålande författning. Han visade att han är klassen större än de han mötte igår och vann okörd över upploppet på 1.10,0/2140a. Jorma var så glad i vinnarcirkeln att han lade ut texten och började berätta om hur bra Readly Express är. Då förstår ni att det betydde en del för honom också.

Konstaterar att de hästar som kom med tack vare wildcard totalt fick ihop ett fjärdepris i loppet. Det kanske inte är så dumt med startpoäng som kriterie för att få starta i lopp. Form brukar slå klass i loppen. Därmed inget negativt om de hästar som tävlade igår, bara att de kanske inte var bättre än dem som togs bort.

Doping
I veckan kom det en artikel i tidningen Sulkysport om nickel som dopingpreparat som fått ta över nu när kobolt är kört. Sedan skrev Lasse Kinch en blogg på travnet.se i ämnet. Och i ATG Live uttryckte Stefan Hultman efter att Trendy O.K. bara fortsatte trava i hårt tempo trots knackigt trav och styltiga steg att sådan havre och hö hade han också velat ha.

Jag är lite trött på alla antydningar och rykten. Vet man något, och då har ST några utmärkta tjänstemän anställda som man kan kontakta för att delge dem sina kunskaper. Det är Linda Höijer som är chef för avdelningen Hästvälfärd på ST. På den avdelningen finns också veterinär Antti Rautalinko, specialisten på djurskydd Agneta Sandberg och säkerhetsansvarige Johan Nilsson. Deras telefonnummer och mailadresser finns på travsport.se, och jag vågar lova att de gärna lyssnar på den som har något initierat att berätta om doping.

Jag är förvissad om att ST gör dopingtester som kommer att avslöja den som kontinuerligt fuskar. Om jag inte trodde på det kunde jag ägna mig åt att trada aktier i läkemedelsbolag istället för att se på trav.

Oslo GP
Idag är det dags för Oslo Grand Prix. Det finns en hel del andra fina lopp på schemat också och tävlingarna igår höll hög klass med många fina prestationer. Första start idag är 12:45 och sedan skall man avverka 14 lopp med många högtidliga prisutdelningar, så sista loppet beräknas inte gå iväg förran 18:05 ikväll. Ett nytt maraton för aktiva, funktionärer, media, publik och spelare.

Speltips
V75 Bjerke
Avd1: 2, 3, 5, 6, 8, 9, 13, 15
Avd 2: 2, 3, 7
Avd 3: 1, 2, 4, 5, 6
Avd 4: 4, 5, 8
Avd 5: 2, 3, 9
Avd 6: 4 Giveitgasandgo
Avd 7: 7 Twister Bi
1 080 rader, 540kr

Gav det rätt betalt?
V75 Östersund
Förväntat antal rätta rader: 1 990
Antal rätta rader: 2 493

V65 Halmstad
(339 038kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 1 910
Antal rätta rader: 2 373

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.