Korta notiser per den 10:e Januari 2019

Publikrättelse
Jag skall börja med att rätta mig. Man redovisar publiken på samma sätt som tidigare, dvs personal och aktiva räknas in i publiksiffran. Det betyder att snart sagt vilken gudstjänst som helst i kyrkan drar mer folk än en travtävling vad gäller besökare som inte är där för att jobba. Anledningarna till att det är så, är många. Åtgärderna för att komma till rätta med detta är ännu fler, och jag är långt ifrån säker på att det går att få lönsamhet i travbanepublik. Hur många miljoner kommer de facto publiken att kosta banorna i år? Stora byggnader som mestadels står där, som fylls en handfull dagar per år.

Jag lyfter några av åtgärderna som behövs, inte för att de är nya, utan för att man hela tiden verkar föredra att titta på annat:

 • Det fungerar inget vidare med ”dubbeltrav” för Solvalla var och varannan vecka när man kör tisdag/onsdag. Gör om – gör rätt! (Rätt är att ge Solvalla onsdagarna själva).
 • Det är ganska tveksamt om någon annan sport i lite lägre division skulle få någon publik om man t.ex. hade lunchtävlingar. Anders Malmrot konstaterar också i en intervju med Ronden att Solvalla har 90 tävlingsdagar per år, och att locka publik så ofta är svårt. Andra banor har 10-15 tävlingsdagar, varav 3-4 på ”publiktid” vilket gör det svårt att få någon vana hos sin publik. Ett allsvenskt fotbollslag har 15 hemmamatcher per år, ett SHL-lag har 27/28 hemmamatcher exkl slutspel, ett bandylag i högsta serien har 13 hemmamatcher. Den här verkligheten måste in i medvetandet, och utifrån den skall verksamheten formas.
 • Den publik som en gång lockades, lockades dit genom spel. Travbanorna var det närmaste Las Vegas man kunde komma i Sverige, och ändå inte särskilt nära. Idag finns 60 licensierade bolag och de flesta erbjuder spel i den mobil som de allra flesta bär med sig. Spelmarknaden har förändrats. Man åker inte till en travbana för att spela, det gör man troligen mycket bättre på annan plats. Man kanske kan få publiken på en travbana att också spela, men primärt kommer man dit för att ha roligt med trav som gemensam nämnare.
 • Att lägga ned banor har jag aldrig sett som någon lösning, men hur få hästar kan det finnas i en travbanas upptagningsområde och man ändå anser det värt att spendera ett antal miljoner för att hålla banan igång? Att intresset dör om man lägger ned är jag med på, men om intresset dör först då, kan man lägga ned då?
 • När banorna byggdes var konkurrensen på nöjesområdet stadshotellets onsdagsdans, griniga dörrvakter som härjade om slipstvång, IOGT-träffarna på bygdegården eller fackföreningsmöte på Folkets Hus. Idag ser det ju så annorlunda ut, men banorna står där fortfarande ”i originalskick med patina” som Knut Knutsson snart kommer utbrista när någon kommer med bilder av en travbana till Antikrundan.

En del av åtgärderna ovan är dyra, och intäktsmöjligheterna är inte jättestora, även om man vänder på trenden. Det är få svenska idrottsföreningar som har några väldigt stora intäkter från sin publik, efter att den stora arenan är betald.

Ignorans bör vara dyrt
Spelinspektionen har noterat att 10 000 personer registrerat sig på Spelpaus.se. Hur många av dem som har spelproblem, och hur många som registrerat sig i annat syfte vet man inte, men det är i vart fall en hel del människor som inte vill spela. Det är ganska anmärkningsvärt att flera bolag struntat i att koppla upp sig mot spelpaus innan man drog igång verksamheten. Sajten Breakit har avslöjat flera bolag med brallorna nere vid anklarna som nu Spelinspektionen har fått börja jaga.

Jag hoppas att man tar i lite för att visa att spelpaus är en essentiell del av den svenska spellagstiftningen, och samtidigt stämmer i bäcken för bolag som tror att man kan ”leka” med vårt licenssystem och utmana det hur som helst.

Men vad skall man göra med bolag som väljer att stå utanför det svenska licenssystemet? I spellagen finns ju nu en klausul att betalförmedlare skall stoppa betalningar till olicensierade bolag med en viss kod i det internationella system som finns och berättar om bolagets verksamhet. Det där är ju dock inte så svårt att runda, även om det brukar kosta en del. Hur mycket blockeringar och bannlysningar tål vårt öppna svenska samhälle?

Just nu står ett antal bolag och väntar på att få licens av Spelinspektionen. De har sökt, men ansökan har ännu inte beviljats. Frustrationen hos de väntande är stor, men Spelinspektionen var ändå rätt noga med att poängtera att det var närmast ett krav att ansöka om licens snarast när det gjordes möjligt för att erhålla en licens i tid till årsskiftet.

Reflektion
Det framhålls ofta om att det finns mycket att göra inom travsporten i Sverige, och ändå vill man bli ordförande för en stor internationell organisation också…

Rättelse 2
Enligt uppgifter ökar också golf som sport igen efter några tunga år med många konkurser och rekonstruktioner bland banor och klubbar. Golf och trav borde för övrigt ha mer gemensamt än de har idag.

Sport idag:
Full omgång i SHL och mest intressant i oddsväg tycker jag är att serietvåan Luleå på hemmaplan skall besegra bottenlaget Örebro.

Handbolls-VM startar igång med några matcher. Sverige spelar sina gruppmatcher med början i morgon fredag, sedan söndag, måndag, onsdag och torsdag. TV3 sänder alla svenska matcher.

Bäst odds på fotboll får man som regel hos Bethard

1 tanke på “Korta notiser per den 10:e Januari 2019”

 1. När får vi läsa om den första skilsmässan/separationen som beror på att makan/maken eller sambon/särbon i smyg har ”spelpausat” sin kära?
  Att det kommer att ske tar jag för givet.
  Själv loggar jag numera alltid ut när jag lämnar atg-sidan på paddan/datorn utan uppsikt, just för att undvika ovanstående.
  😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.