Korta notiser per den 10:e Augusti 2018

Licens på bana?
Ganska ofta ser vi nyheter om att tränare byter bana för sin licens, eller startar filialer. I verkligheten ser vi också att det där med hemmabana inte längre är så viktigt. På de flesta banor är det en minoritet av hästarna som startar under en tävlingsdag som är tränade av en tränare ”på hemmaplan”. Spelar det då någon roll var man har licensen? Har inte de snirkliga gränserna mellan varje banas område spelat ut sin roll?

Auktionspresentationer
Det stundar auktionstider, och kraven för hur en häst presenteras för presumtiva köpare har verkligen ökat. Mer och mer måste man ha en ”intressant” häst med stamtavla som kan räkna upp storloppsvinnare på modernet i generation efter generation. Sedan skall hästen ha bra stillbilder och så skall de filmas. Att anmäla en häst till en auktion kostar också pengar, och så skall de ju transporteras dit. För en häst som kostar en halv miljon är det kanske försvarbara pengar, men de här som klubbas för 50 000 eller 75 000kr? Sådana hästar kanske inte skall säljas på auktion alls.

Krav att köpa in
Auktion betyder också att de flesta tränare bör ha ekonomin i ordning för att kunna ropa in några intressanta hästar. Alla tränare vill nästan utan undantag ha några välstammade unghästar i sitt stall. Något att kunna vara med i de stora unghästloppen med. Det är mycket pengar i dem, massor av mediautrymme, och ”där” man skall vinna ”något stort” så att man finns med i historieböckerna. Då går det inte an att det ekar tomt på bankkontot och att checkkrediten är maximalt utnyttjad.

Licenskrav
Även vad gäller kraven för att få ha licens borde man kanske höja kraven lite. Det har man inom annan idrott gjort. Klubblag i de högre divisioner får inte längre ha stora underskott i sin ekonomi. Man måste ha ett eget kapital. Spelaragenterna måste också ha lite (nåja) ordning på sina papper och tanken är väl att man kanske inte som fotbollsförening som åtnjuter samhällets bidrag för sin ungdomsverksamhet skall vara den som hela tiden utmanar skattesystemet, även om det ofta blir så.

ST:s motsvarande krav för att få ha proffslicens är att man har F-skattsedel. Man har överlåtit till Skatteverket att avgöra om en tränare skall få ha proffslicens. Säkert en pragmatisk lösning en gång i världen, me känns väldig utdaterad idag.

Jag gick igenom ett antal travtränares bokslut. Det är ju för dem som har aktiebolag väldigt publik uppgifter. Jag skall inte hänga ut någon, men vill visa på att det kan se rätt uppseendeväckande ut i tränarnas årsredovisning. Jag skall göra några citat: ”Då inte hela aktiekapitalet är återhämtat, drivs verksamheten vidare under personligt betalningsansvar”. (En underdrift minst sagt, eftersom verksamheten har ett negativt eget kapital om c:a 2,5 miljoner och fylldes på med en kvartsmiljon i detta bokslut). Från revisionsberättelsen: ”det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten” eller ”Bolaget har under räkenskapsåret inte i rätt tid och med rätt belopp vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt”.

Det finns andra exempel på märkliga förhållanden. T.ex. proffstränaren som drivit sin verksamhet med konstant förlust varje år och nu är uppe i ett samlat underskott på nästan 15 miljoner. Var kommer de pengarna ifrån?

Rättvisa
Jag är fullt medveten om att det är en kämpig ekonomi för många inom sporten. Att det är kämpigt att ta sig tillbaka om man väl hamnat på efterkälken eftersom dröjsmålsräntor, förseningsavgifter och annat inte precis gör ekonomin bättre. Men det finns två frågor i det här. Är det dels rimligt att man tävlar mot andra som har sin ekonomi i ordning? Som inte använder staten som utökad checkkredit? Och är det rimligt att man utsätter sig för risken att utpressas ekonomiskt? Riskerar man inte hela travsportens finansiering via spel om man så tydligt har säkerhetsrisker?

Risk
När en förbannad leverantör förklarar att om nu inte foderräkningen den här månaden kan betalas heller, så får man väl ge dem en annan favör. Kanske förlora med stallets flagghäst på V75 på lördag så man kan spela emot favoriten? Annars blir det konkursansökan, och då ryker dessutom licensen. Det behöver inte ens vara en leverantör, det kan ju vara någon som liksom jag ser hur det är fatt, och kanske erbjuder ”procent” på lyckades spel som tränaren eller kusken kan påverka utgången av.  Procent som gör att man har råd att ropa in en ”ready cash:are” eller en ”muscle hill:are” på auktionerna. Råd att köpa en jänkarvagn av det värre slaget, eller råd med kontantinsatsen på en ny hästtransport.

1 tanke på “Korta notiser per den 10:e Augusti 2018”

  1. Det är synnerligen allvarligt och ytterligare ett bevis på en djupt osund ekonomi i sporten och som imycket höggrad riskerar att påverka spelsäkerheten !

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.