Korta notiser per den 10:e April 2018

Ulf Ohlsson vann fyra lopp igår, och ångar på i kuskligan. Med 92 segrar hittills under ett kvartal som varit ganska hårt bantat med travlopp har han 41 segrar till godo på tvåan, som är Jorma Kontio. Goop trea, jagas av Jepson samt far och son Untersteiner.

Gladiatorspel
Idag skall vi börja med ett sportsligt lågvattenmärke av sämsta sort. I gårdagens åttonde lopp på Östersund såg vi ett par riktigt fula saker. Först klipper Kim Metsäla benen på Hans Berghs häst in i första kurvan. Klantigt, fult och farligt. För det fick Kim 20 dagars avstängning och 1500kr i böter. Hans Bergh blev mycket arg och forcerar sin häst upp i ryggen på Kim innan han styr ut och börjar vifta mot Kim. För det fick Hans 1100kr i böter för olämpligt uppträdande. Jag kan tycka att den sistnämndes straff var ganska billigt för det som TV-kamerorna visade. Jag förstår att man blir förbannad, men man måste låta domarna döma.

Trav som pubiksport?
Ken K Karlsson, Färjestads chef, skrev i programmet till tävlingarna igår om hur han skulle vilja att en V75-dag såg ut. Loppen började 14:00, var 11 till antalet, hade 20 minuter mellan sig och sista loppet gick iväg 17:20. V75 skulle i hans förslag börja 15:00.

Jag gillade det förslaget. Till att börja med för att man skalat bort ett lopp som väldigt få är intresserade av. Sedan har tiden mellan loppen krympt så att tävlingsdagen som helhet blir kortare. Att man börjar redan klockan 14 och är färdiga strax efter 17 betyder också mer tävlingar i dagsljus, och när tävlingarna är över är hela lördagskvällen kvar. Det gäller för banpublik, distanspublik, aktiva och funktionärer.

Det finns massor av saker att diskutera kring det här med publik på travet. En hel del av dem är rätt hårt minerade, andra betraktas som heliga kor. För dem med en sådan konservativ, närmast religiös inställning till dessa frågor vill jag påpeka att minskande publik har diskuterats i 30 år, färre aktiva har diskuterats i 15 år. En rad försök har gjorts, och det återstår inte så mycket mer att göra än att i grunden förändra sporten, eller sluta hoppas på en stor publik. Om den betalande publiken idag hade varit lika stor som den var 1988 hade det funnits 300 miljoner i år för banorna i form av publikintäkter att spetsa prispengar och underhålla sina arenor med.

Speltips
Gårdagens nästagångare var inte alla särskilt pigga av sig, en av dem knep en plats, men det blir man ju inte lycklig av.

Idag hade jag inga nästagångare, så vi provar att meka ihop en V4:a på lunchen.
Avd 1: 2, 3 4, 5, 8
Avd 2: 1
Avd 3: 1, 2, 5, 9
Avd 4: 4, 5, 7, 8, 13
100 rader, 200kr

Gårdagens hjälte
Digital Future togs lugnt från start och styrdes ned till plankan på fjärde inner. När hästen framför stumnade efter ett varv drogs han sist, och hade väl annars varit närmare de andra i mål, men det är en bit kvar till storformen.

Dagens hjälte
Dagens hjälte heter Bazir Dimanche, och är en tioårig valack i träning hos Robert Bergh som ikväll startar i Axevallas fjärde lopp. Hästen har på 83 starter tjänat drygt 2 miljoner, och jag trodde först att jag drabbats av total minnesförlust. En sådan häst borde ju antingen vunnit ett antal V75-lopp och varit en flitig deltagare där, eller vunnit något stort lopp som unghäst och dragit på sig en massa pengar då.

En titt på hans tävlingshistorik visar att han fram till 2015 gjorde 58 starter och tjänade strax under 700.000kr. Tre segrar. Tommy Zachrisson, Johan Nilsson, Carl-Otto Göransson, Flemming Jensen och Svend Dyrberg tränade denna häst under sina första sju år som häst. Sedan kom ägarna på den lysande idéen att skicka hästen till Frankrike. Där inledde han med tre segrar, och under drygt 1,5 års tävlande blev det bl.a. åtta segrar och fem andraplatser. 1,4 miljoner. Det var där hästen hittade till Robert Bergh.

Det var inga stora lopp på Vincennes han vann, utan hästen har mestadels tävlat på lite mindre banor, men en seger brukar även där betalas med runt 100.000 svenska kronor, och andraplatserna betydligt mer än kvällens förstapris.

Bazir Dimanche började tävla redan som tvååring. När han i tredje starten vann sitt första lopp slog han hästar som Allaballakaitoz och Labero Broline. Bazir Dimanche är en stark häst som kanske inte har världens högsta toppfart, men som oftast håller farten han får upp hela vägen in i mål. En hyfsad svensk häst med lite pengar på sig har inte så många lopp att välja på i Sverige. Vi föredrar ju korta lopp i ”fartfester” hellre än ”styrkeprov”.

Jag önskar Bazir Dimanche lycka till i sin första start på svensk mark på flera år.

Uppdatering: Tre minuter efter att denna bloggpost publicerades så ströks tyvärr Bazir Dimanche p.g.a. hosta.

1 tanke på “Korta notiser per den 10:e April 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.