Korta notiser per de 12:e Juni 2018

Galopp
Galoppen vill inte fortsätta samarbeta med travet på det nya Jägersro. Istället ämnar man bygga en ny bana ute i Bara i Svedala kommun. Runt 500 miljoner beräknar de själva att det kommer att kosta, och hur det skall finansieras är fortfarande lite oklart.

Att travet och galoppen i Skåne har svårt för varandra på nästan alla sätt man kan tänka sig har varit känt länge, så att det blir den här lösningen är inte oväntat.

Jag hyser dock en del tvivel på att det här blir bra. Risken är stor att det blir ett halvfärdigt Jägersro för att pengarna inte räckte, att det blir en halvfärdig galoppbana, för att pengarna inte räcker till där heller. Och på andra sidan sundet står ett Charlottenlund med rätt stora renoverings- och moderniseringsbehov som svensk travsport håller på att lägga under sina vingar, och jag är egentligen ganska säker på att de skånska galopploppen hade kunnat ridas på danska Klampenborg några kilometer norr om Charlottenlund i Köpenhamn.

Insatslopp
1 529 hästars ägare har betalat 4 insatser till E3, 81 kände sig kallade att kvala in till finalen. Ingen vill skrika kris, och det är det kanske inte, ännu. Jag ser i min kristallkula hur man slutar anmäla sina hästar till alla lopp. Om man ändå inte tänker delta är det ju rätt så dumt att anmäla och betala avgifter.

Finns det på sikt någon framtid för insatslopp som inte ingår i premiechansen?

Readly Express
Blir lite provocerad av Timo Nurmos uttalande att Readly Express minsann inte skall gå ut i några vanliga lopp. Inga lopp i Juni hittar han, för Kalmarsundspokalen med 200 000kr i förstapris och Färjestads Jubileumslopp med 400 000kr i förstapris är tydligen lite för alldagliga pengar för att ta ut denna häst.

Annars finns det massor av mindre banor som har anrika lopp, men där förstapriset bara är 100 000kr. Det kan väl iofs vara bra betalt för ett träningsjobb? Rättvik har t.ex. ett sådant på midsommardagen om man nu orkar uppleva VM i midsommarfirande.

Att matcha sin häst är dock varje ägares privilegium.

Gästboxhyror
Travhästägarna har sammanställt vad banorna debiterar för en box när man kommer och skall tävla. Oviken tar en hundralapp, Solvalla utmärker sig i den andra änden med 360kr. Medianen ligger på 300kr och medelpriset på 283kr. En del banor bjuder på boxhyran till hemmaekipage.

Enligt ST:s egen årsstatistik gjordes det 94 322 starter i totolopp förra året. Om vi antar att 2/3 av dem betalat boxhyra på i genomsnitt 283kr så har bara den posten kostat hästägarna 17,8 miljoner.

Gav det rätt betalt?
V4 Rättvik
Förväntat antal rätta rader: 5
Antal rätta rader: 19

V5 Skive
Förväntat antal rätta rader: 6
Antal rätta rader: 3

V5 Dannero
Förväntat antal rätta rader: 23
Antal rätta rader: 21

V64 Färjestad
(2 440 211kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 9 231
Antal rätta rader: 12 861
Här kan det noteras att det var c:a en tredjedel av omsättningen som spelades som ”Endast V6”. De som spelade V64 hade dock så många femmor och fyror att det blev jackpott på bägge dessa potter, och att inte spela V6 var igår ett riktigt uselt val. Utan jackpot hade 6 rätt gett c:a 225kr igår.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.