Hur behandlar vi våra storbanor?

Den här veckan är både Åby och Jägersros tävlingar mitt i veckan ”degraderade” till att vara saxbana. I Jägersros fall förståeligt, man har ju V75 på lördag. Åbys tävlingar ligger mot Örebro som har Breeders Crown på schemat. Det är naturligtvis självklart att välja det som huvudbana. Solvalla och Bergsåker kör V86 Xpress, och så har Solvalla sina lunchtävlingar på fredag.

Så här ser det ut även nästa vecka, med den lilla skillnaden att Åby då delar V86 Xpress med Solvalla. Solvalla har också lunchtävlingar. Jägersro är saxbana och Bergsåker har fått förtroende att köra V64 på söndagen.

När jag tittar vidare i tävlingsprogrammet är det lätt att hålla sig för skratt om man uppskattar den lite högre klassen det brukar bli på loppen när de avgörs på våra större banor. Under den tråkiga vintern är det enormt många tävlingar som ligger på de stora banorna. Tävlingar som i ärlighetens namn inte avgörs för att det är någon större sportlig kvalitet eller särskilt publikdragande. De avgörs endast för ett kontinuerligt spelutbud. Många banor är helt stängda, eller kör på verklig sparlåga.

När sedan våren kommer och de bättre hästarna börjar tävla är det mer konkurrens om tävlingarna. Då får de stora banorna stå tillbaka.

Huvudspåret för Solvalla i år är V86 Xpress och V65 på fredagarna mitt på dagen. 30 fredagar kör man lunchtrav, och att få någon större publik då är ganska svårt.Under sommaren så har man två kvällstrav i Juni, inget i Juli, och tre i Augusti. V86 ger sig ju av på turné under sommaren, och istället kör man lunchtävlingar mitt i veckan. Man skulle kunna tro att ATG/ST med tävlingsprogrammet skapat stämning åt sig själva, så att man från sitt kontorskomplex kan se lite travtävlingar på fredagseftermiddagen.

Hade jag varit ordförande för Solvalla hade jag bums föreslagit att man stänger Solvalla, säljer marken. Använder pengarna för att bygga en ny tävlingsbana och starta ett eget spelbolag på Malta. Eftersom övriga travsverige, inkl spelbolaget, uppenbarligen inte vill ha ett levande Solvalla så kan de ju få slippa det.

Åby håller stängt en månad i sommar, det är ganska tunt med tävlingar där under sommaren. Jägersro och Bergsåker har också ganska tunna tävlingsprogram när våren och sommaren kommer. Antalet dagar då man kan förvänta sig en månghövdad publik är få. Antalet gånger då man kan få presentera travet när det är bra, är lika få.

Är det då viktigt att hålla storbanorna vid liv? Ja, det är livsviktigt för travet. Det är där de flesta av de främsta unghästarna tränas. Det är där de mest kapitalstarka hästägarna finns. Det är också där befolkningen ökar mest, det är där den ekonomsika tillväxten är som störst. Storbanorna har också fått se sina banors områden växa ihop med sina städer. Det finns kollektivtrafik dit, det finns många människor som bor på promenadavstånd till banan.

Ser man till vilka banor som har sportsliga framgångar på V75 och i de större loppen så är det  en kraftig övervikt för storbanorna och en dryg handfull mellanbanor.

Så här ser en tabell över antalet segrar på V75 ut för 2015, fördelat på banor

Axevalla 26
Bergsåker 43
Boden 3
Bollnäs 6
Dannero 4
Eskilstuna 3
Färjestad 18
Gävle 6
Hagmyren 3
Halmstad 52
Jägersro 50
Kalmar 5
Lindesberg 1
Mantorp 7
Romme 7
Rättvik 8
Skellefteå 2
Solvalla 133
Solänget 5
Umåker 1
Vaggeryd 3
Visby 1
Åby 24
Åmål 0
Årjäng 3
Örebro 11
Östersund 2

 

Om vi stryper våra stora banors utveckling, så sätter vi samtidigt en strypsnara på hela den svenska travsporten. Det finns verkligen anledning att fundera på hur fördelningstalen för tävlingsdagar och prispengar ser ut när man tittar på denna tabell.

3 tankar på “Hur behandlar vi våra storbanor?”

 1. Är det inte dags att rita om travkartan i Sverige
  Har svårt att se Åby behålla sin storbane status länge till, bara för att den ligger bredvid en stor stad är det ju inget som ska garantera den statusen.
  Bättre att göra Halmstad till storbana de vinner ju dubbelt så många V75 lopp och till och med ”lilla” Skara ligger före i tabellen.

  • Njae, ”dåliga” Åby hamnade ju inte så illa till ändå, och då bör man ha i åtanke att Robert Bergh endast hann med tre segrar på V75 sedan han flyttade dit. Jag tror att Åby under 2016 kommer ta fler V75-segrar. Och jag tycker nog att det faktum att man förser ett stort antal människor med travupplevelser bör vara en faktor att räkna med när man avgör vilken status banan skall ha.

 2. Visst, Åby kommer rimligtvis lyckas oändligt mycket bättre i år, men på vilka grunder?
  Lika villkor för övriga tränare runt om i Sverige?
  Transparens mot sporten i affärsuppgörelser?
  Korruptionsrisken överhängande när tunga investeringar riskerar väga tyngre då svåra beslut i bedömningsfrågor lätt får vågen att tippa till etiskt brun sörja av illaluktande kadaver.
  En balansakt som kommer bli nog så intressant att följa i framtiden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.