Hästbristen

Är det någon som tittat i startlistorna kommande vecka? Inte en enda omgång med lunch-V4, V64 eller V86 har lyckats dra fulla fält i det startlistor som finns tillgängliga.

Söndag 15/11, Rättvik ståtar med ett lopp med 10 hästar. V64 avgörs på Jägersros galoppbana, och där har inget lopp mer än 10 deltagare.

Måndag bjuder Halmstad på ett niohästarslopp på lunchen, och på kvällen har Färjestad lopp med 8, 10 & 11 hästar, samt ett tilläggslopp som samlat 12 ekipage.

Tisdag bjuder Östersund på två tilläggslopp med 11 respektive 13 hästar. På kvällen är det Örebro som presenterar två V64-avdelningar med vardera 7 ekipage.

Onsdag står Täby för lunchtävlingarna, och det ser ut att vara den mest välfyllda omgången, även om ett lopp med tio hästar drar ned snittet lite. V86 har fyra icke fyllda lopp som samlat 8, 10, 11 resp. 11 hästar.

Torsdag har vi lunch från Romme, och två 11-hästarslopp på V4. På kvällen V64 från Bergsåker med ett åttahästarslopp (som har 100.000 i förstapris).

Även i de fyllda loppen är det i många fall mycket låga poäng som krävs för att komma med, och i de icke fyllda kommer ju alla som är anmälda med, även om man har 0 poäng. Det här är ingen vidare sörja att vada i som spelare. Det blir mycket ojämna lopp, låga utdelningar och sport av tveksam kvalitet med speedwaykörning.

Jag tror inte det här enbart beror på ljus anmälan (i sådana fall borde den avskaffas å det snaraste), utan uppenbarligen finns det inte tillräckligt med starthästar som är igång just nu.

Min lösning är att skära ned på antalet lopp och i viss mån tävlingsdagar. Kör max 10 lopp på V64-banan, skippa saxbanan på fredagar. Det är inget spel att tala om i dessa lopp, utan det är snarare en besparing som kan läggas på att öka prispengarna i de lopp som blir kvar.

När det inte finns tillräckligt många starthästar för det här tävlings-/spelprogrammet så borde man ha fingertoppskänslan att kunna göra något åt det. Att strikt följa ett tävlingsprogram som lades fast för mer än ett år sedan och följa kartan istället för verkligheten känns ganska dumt. Fingertoppskänslan kan ju få gå åt andra hållet om det dyker upp väldigt många tvångsstrukna någonstans, så att man då gör en extra tävlingsdag .

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.