Härmed förklaras tornerspelen öppnade

Kampen om de ännu icke levererade 300 miljonerna till travsporten år 2018 är redan igång. Det är en målbild som ingen riktigt vet hur den skall uppfyllas, men alla är redan igång och hugger. Det var faktiskt självaste generalsekreteraren Johan Lindberg som i sitt veckobrev förklarade dessa torner-spel för öppnade.

Hästägarna vill se mer prispengar. De är inte riktigt överens om vilka hästar som skall ha mer prispengar. Unghästar, ston, äldre, bredden, eliten, kallblod, monté, ponnysporten. Alla argumenterar för att just deras favoriter skall bli en vinnare. Alla som håller på med trav vill dock att mer än 90% skall gå till travet och att galoppen har mer än nog som det är redan.

Uppfödarna anser att det behövs mer premier till dem.

Banorna vill ha kraftig ökade anslag för att rusta upp sina anläggningar till något modernt. Såväl publikplatser som personalutrymmen och stallar har inte alltid hängt med.

Många vill se att tekniken får en uppfräschning. Skall vi tävla sent även på helgerna året om behövs bättre banbelysningar på många håll. Ljudet är på vissa banor under all kritik och översiktsbilderna som domarna använder kunde ju vara tydligare.

Andra önskemål handlar om att banorna skall ha råd att hålla sig med en vattenbil man inte skäms över när den skall ut på banan, och startbilar som alltid startar, kanske med fyrhjulsdrift så att den fungerar också då banorna är lite sämre.

Banskötarna vill också ha mer pengar för att alltid kunna erbjuda perfekt underlag.

Någonstans finns också tankar om att bygga om någon eller ett par banor så att de blir längre än 1000m. Behöver inte vara mile-banor, men 13-1400m verkar många vara inne på.

Utbildningsinsatser för att bli flera, färre insatser för hästägarna att betala till de klassiska loppen och mer service till spelarna är andra rop som hörs. Hästägarna vill bli VIP-behandlade på banorna och kuskarna undrar varför 45 kuskar skall samsas om två duschar efter tävlingarna.

Från spelarhåll hörs också krav på lägre spelavdrag efter en eventuell omreglering av spelmarknaden.

Om ATG själv fick bestämma skulle de nog helst vilja behålla pengarna själva. För dem skulle de köpa upp Fintoto, Dantoto och norska Rikstoto för att skapa en stor nordisk hästspelsjätte som inte ser så liten ut i jämförelse med franska PMU.  Jag tror det är en omöjlig affär, men ändå intressant. Mardrömmen för våra nordiska grannländer är att ATG skulle få tillstånd att sälja spel mot utländska spelare, deras medborgare,  utan att ta omvägen över de nationella spelbolagen.

Det är således upplagt för mer debatt än någonsin tidigare de kommande åren inom hästsportens värld. Ett och annat praktgräl, konflikter, icke politiskt korrekta yttranden, rasanden, indignerade insändare och stormar på sociala medier kan vi också vänta oss. Popcorn-försäljarna torde ha glada dagar, för det här kan bli riktigt intressant att betrakta.

Själv hoppas jag att förnuftet och förståndet skall segra, och om vad det är tänker jag argumentera för när jag säkert får anledning att återkomma i ämnet.

2 tankar på “Härmed förklaras tornerspelen öppnade”

  1. Hej, gillar dina krönikor, själv håller jag på med både trav och galopp. Enda jag vill tillägga är att tjatet från travet att galoppen snyltar måste lyftas upp och genomlysas. Galoppen äger 10% av ATG jag, och får således 10% av intäkterna och eftersom spelet från Galoppen endast utgör ca 2%, ja då blir det snyltande. MEN, hade Galoppen fått valuta för sitt 10%-iga ägande, alltså fått 10% utrymme i live, 10% utrymme i alla media, 10% av alla V75 omgångar, etc, ja ni förstår, då hade ju Galoppens bidrag till omsättningen/vinsten varit avsevärt mer än 2%. Sen bör man Travet se upp med sin ”malliga” attityd mot Galoppen, många nya storsatsande hästägare inom Galoppen nu och sista året som kommer från Travet. What ever goes around comes around, snälla låt oss samarbeta och ha respekt för varandra, trots allt sitter vi i samma båt 🙂

    • Jag håller hel med dig. Om galoppen krävde 10% av V75-omgångarna + någon extra när det är stor sport och dessutom en tiondel av alla V64 så hade galoppens spel varit mycket större. Däremot hade troligen ATG:s omsättning varit lägre. Det handlar alltså mest om att både travet och galoppen vinner på det som är nu. Jag tror att galoppen i Sverige hade mått riktigt bra av att ha ett eget spelbolag. Som det är nu kan galoppen aldrig bli större än 10% av travet, och travet känner att de alltid har en 10%-ig ”straffskatt” som går till galoppen. Det som skulle kunna vara en win-win blir istället till en loose-loose.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.