Har Marjaana mailat Hasse?

Idag är det julafton. Egentligen ville jag inte skriva något idag, jag vill se barnens ögon tindra, vill höra julmusik. Jag vill kyssa min fru stående under misteln, gå och småäta på godis och frukt som en uppvärmning inför den stora sittningen med julbordet. För många andra skulle julefriden sänka sig redan igår kväll med en uppesittarkväll och chans att bli miljonär på travet, eller i alla fall spela ihop en julslant. Det hade laddats upp, vänner bjudits in, man hade läst på alla hästar, köpt tidningar och tips, använt sina kontakter för att försöka hitta den oväntade skrällen. Ett utmärkt tillfälle att introducera nya människor till travsportens och spelets värld, även om man nu inte bjöd in dem till banan för att se det live.

Och så blev det ingenting av spelet. För ännu en gång så fungerade inte ATG:s system. Vi som varit ATG-kunder länge minns hur det redan på totomatombudens storhetstid kunde bli tvärstopp på lördagar. Hur tusentals ägare till totomaterna satt i telefonköer hos ATG för att få besked, hur starttider flyttades, hur irriterade kunder stod där med kupongen och ville lämna in så man kunde gå hem och ta sig en öl sedan. ATG har 30 år av haverier bakom sig som man hela tiden sagt att man skall försöka bygga bort, skapa redundans, förbättra och satsa på driftsäkerhet. Löftena började redan på Bengt Jönssons tid av vredesutbrott. Men man är inte bättre än så här. Någon handfull gånger per år blir det problem när det gäller som mest.

Gårdagens omsättning på V75 blev 37 miljoner, det var inte alls bra. Man tappade dessutom på alla sidospel som V4, V5, DD, Vinnare, Plats, Tvilling, Trio, V3 och Topp Sju. Det där haveriet kostade kanske 10 miljoner netto. Det kan man göra väldigt mycket travskola för. Det skulle kunna räcka till 200 stipendier á 50 000kr till utbildning av amatörer och hästskötare som vill förbättra sig. 500 hästskötare skulle kunna få sin lön höjd med 1 000kr i månaden under ett år, vitt med pensionsavsättning och semesterersättning.

På sociala medier var stämningen hätsk. Idéerna om vad man skall göra är impulsiva och skapade i affekt. Jag läste allt från ”häng han högt” till kritik mot dem som var på banan och gjorde intervjuer med aktiva. Jag tror inte att det är rätt medicin.

Istället förutsätter jag att Marjaana Alaviuhkola redan skickat ett mail till ATG:s VD Hans Lord Skarplöth med begäran om en redogörelse för vad man håller på med. Tävlingarna igår avhölls på hennes hemmabana till råga på allt. CC till ATG:s ordförande och kanske också till den statssekreterare på finansdepartementet som är ansvarig för ATG. Visa allvaret, visa att förtroende är något som man hela tiden måste vinna.

Det finns också all anledning för travsällskapen, BAS-organisationerna och andra röstberättigade inom ST att börja ifrågasätta vad ST:s representanter i ATG:s styrelse gör. Har de tillräckligt hårt drivit frågan om driftsäkerhet, en grundförutsättning för att garantera sporten medel och för att ATG skall kunna behålla sin position? En grund för att arbetssituationen skall bli dräglig och för att hästarna skall kunna tävla rättvist mot varandra utan lång väntan på datorer som inte fungerar. Man får de företrädare man väljer, och det är dit upp ansvarsutkrävandet måste nå. Inte till medarbetare som helt saknar inflytande i sådana här frågor, men som råkar synas i TV.

ATG är ju väldigt duktiga på att berätta vad de behöver för att lyckas, och sporten måste lika tydligt kunna berätta vad de behöver för att lyckas. Om sporten inte levererar blir det mindre prispengar, om ATG inte levererar blir det också mindre prispengar. Det minsta man kan begära är väl att de som står där i sina kostymer på bilderna, och som högtidligt skriver under årsredovisningen med sina namn för att visa att detta är deras ansvar, också avkrävs ansvar?

2 tankar på “Har Marjaana mailat Hasse?”

  1. När vi ändå håller på kan vi nämna nedmonteringen av Solvalla (v86express) inflationen av v75 omgångar, avsaknad av vagnsinfo, borttagning av möjligheten att spela för endast v7 och v8, för enkla v75 omgångar med jackpot som följd.
    Flytten av starttid på v75 till 16.20

  2. Det tråkiga är att folk gav sig på Per Skoglund som gjorde en fenomenal insats under kvällen. Hela deras julstuga i stallet räddade ju stämningen, sen får han bara skit för att han inte uttrycker någon ilska mot ATG och ställer dem mot väggen. Men det är inte hans jobb att ifrågasätta ATG, det är hans jobb att lotsa TV-tittarna genom kvällen och det gjorde han föredömligt. Mer sådana sändningar, istället för den stela studion! Ut i stallarna och ut på banan och ta travet och hästarna till TV-soffan. Tack till Per Skoglund, Nybrink, Tillman och Paula.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.