Håll käft och gör som vi säger

Nya turer om SHL i helgen. Naturligtvis är det här en skitsak att bråka om, men det är också det som gör det konstruktivt. Man kan dra den här konflikten till sin spets utan att det skadar travsporten nämnvärt på vare sig kort eller lång sikt.

Ända sedan SHL-avtalet presenterades har man undrat om det i de aktivas led. Svaren har varit på gränsen till arroganta och raljanta från ledningen i ST och ATG. Det där skall ni inte bry er om, det är en normal marknadsföringsgrej, och inget som vi behöver diskutera med någon.

Och visst, köper ATG lite exponering i någon tekningscirkel, på sarger och plats för en Winnie-film i jumbotronen må det väl vara så. Det ids ingen att bry sig om.

Men så kom då idéen med SHL-loppen där kuskarna skulle ikläda sig några tröjor som symboliserade de olika lagen. Helt plötsligt behövdes de aktiva, och man tänkte dessutom att de skulle bjuda på sin reklamplats de har på sina dräkter. Ingen stor grej kanske, för de stora namnen. Men för dem som kör få lopp på V75, och som vinner något eller några enstaka lopp, är det däremot värt en hel del att få den där exponeringen.

Det finns heller ingenting i reglementet som stöttar att sponsorer kan kräva särskilda dräkter. Om ATG och ST tycker att detta är OK så kommer fler att vilja ha sina tröjor på kuskar i olika sammanhang. De flesta lopp har ju en rubrikssponsor, och i större lopp finns ofta riktigt stora sponsorer. Det vore förödande för kuskarnas reklamvärde. De kommer behöva ta igen pengarna på annat håll, med högre körsvensprovisioner.

Många aktiva konstaterar dessutom att det är ATG som betalar SHL för det här. Kanske hade man kunnat förstå om någon betalat travet ett antal fantasiljoner och därigenom höjt prispengarna. Kanske hade man tyckt annorlunda om man från början varit öppen med vad man satsar och avser att göra. Dialog har det ju i alla fall inte varit.

Grand Slam på V64 hade premiär igår. Det är ett försök att lyfta spelet en bit på söndagarna. Igår lyckades man över förväntan, måste jag säga. Och jag gillar att man försöker, söndagarna har mer att ge. Däremot gör man ingen sportslig satsning till dessa lopp. Det är samma nivå på prispengarna som alltid, den lägsta möjliga på V64. Jag tror att mitt intresse blir ganska lågt om det inte är någon sportslig glans över söndagarna. Om det inte finns årsdebuterande stjärnor eller hästar som vässar formen på väg till storloppen blir det ganska avslaget. Man har att konkurrera med sport i världsklass, där det finns massor av möjligheter till spel. Har jag tillbringat flera timmar med V75 dagen innan så är väl risken stor att jag är mätt på trav, om det inte är något som sticker ut.

2,5% av spelomsättningen betalades ut i prispengar på Mantorp under söndagen. 1,7% betalades ut på Jägersro i lördags. Håll käft, och gör som vi säger…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.