Glest i leden

Det är lite glest i våra travlopp i år, särskilt i söder. Och detta trots att man dragit ned antalet lopp en del. Varför är det så?

Det är inte en sak som det beror på, utan det är flera faktorer som spelar in.

1: Hästägarna har börjat ställa krav på tränarna att det måste bli lite mer harmoni mellan kostnader och förtjänstmöjligheter. De är inte intresserade av att betala resor till banor en bit bort om man inte har en bra chans att ta en fin bit av priskakan. Och ja, proffstränarna själva är stora hästägare och har ingen större lust att betala anmälningsavgifter, gästboxhyra och resor för att på sin höjd få en matlapp.

2: Det ljusa anmälningsssytemet gör det mycket lättare att värdera motståndet. Om den som har en ”snackhäst” anmäler tidigt så blir det sällan något kvalificerat motstånd i vardagstravet. En eller två bra emot kanske, men knappast hela fältet. Och så några lokala utfyllnadshästar, men inte fullt fält. Det finns inga dåliga startspår för favoriterna då heller, och i ett litet fält får man lättare en bra position.

3: Den södra delen av landet har fått V86 Xpress på besök var och varannan vecka. Bättre prispengar i några lopp som man hellre siktar på, än V64-lopp. Det måste bli lite bättre balans mellan utbudet i loppen och den efterfrågan på starttillfällen som finns.

4: Transportbidrag för V75-starter gör att man riskerar mindre för en start på Gävle i V75 än man riskerar för en V64-start på Mantorp. Och det är ju mycket trevligare prispengar om man har en kapabel häst som kan hävda sig. De miljoner som betalas ut i transportbidrag, skulle de kunna göra bättre nytta på andra sätt? T.ex. genom fri hyra av gästboxar?

5: ST:s incitamentssystem gör det väldigt förmånligt för banorna att skriva ut 15-hästarslopp, så det gör man i parti och minut. För var fjärde femtonhästarslopp som körs har man tömt ett 12-hästars på deltagare. För varje 15-hästarslopp man kör får man lov att köra ett niohästars. Enligt ST:s årsstatistik för 2015 var det i genomsnitt 12,1 hästar i startlistan per lopp.

6: Breddloppen körs på dagar som planerats sedan länge. Någon tanke med att använda dem som en reglerande faktor när det är många tvångsstrukna i regionen finns inte. Halmstad kör breddlopp på lördag, och det behövdes kanske inte med tanke på hur det ser ut i anmälningslistorna för södra Sverige. Jag hade hellre sett att man skapade breddlopp/dagar med någon veckas varsel när det är svårt att komma med i loppen i en region. Gärna med en startgaranti där alla som vill och uppfyller kraven för breddlopp får vara med.

7: I en rad år nu så har antalet hästar som kommer in nya i systemet varit färre än dem som pensioneras. Uppfödningen har under många år haft en minskande trend. Likadant har det sett ut i Danmark, Italien och inte minst i Tyskland. Man har anpassat sig till verkligheten för travet där. Det gör att det blir färre hästar från dessa länder som söker sig till Sverige på ett eller annat sätt. Jag är tveksam till om vi idag har tillräckligt med hästar för att fylla det tävlingsprogram vi har.

Allt detta medför få startande hästar i vanliga lopp. Kanske kommer det att se bättre ut i sommar, men jag tror att det ändå kommer bli en hel del bekymmer med att fylla alla lopp. Det här sätter ATG i en rätt så tråkig situation, för det är svårt att locka till spel med små fält. En del får ATG skylla sig själva, för de har på eget bevåg sprängt vinnarspelet för att istället smeta ut omsättningen på spelformerna tvilling och trio. Två spelformer som tillsammans med streckspelen tar mycket stryk av små ojämna fält.

Det här är frågor som är mycket viktigare än några böteslappar för uteblivna hockeytröjor.

2 tankar på “Glest i leden”

 1. Känns som fullständigt olika problem, hockeysponsringen och mindre startfält. Dock är problematiken i grunden densamma, avsaknad av långsiktigt tänkande, väl planerade och implementerade åtgärder, insikt i marknaden och dess aktiva.

  SHL protesterna är i sig ytterst viktiga, enär pålagorna bevisligen var rättsvidriga och hanterandet av ST fullständigt horribelt.

  Olle måste motas i grind, denna gång hann Olle tyvärr in i stallgången innan stopp sattes. Kanske har byråkraterna lärt sig något på vägen ?

  Men det är rimligen fel att bagatellisera protester mot byråkratvälde, enär det tenderar att eskalera vid alltför krum rygg bland allmogen.

  Mycket intressanta tankar om hästbristen, proppskrivarnas avsaknad av insikt och framförallt ST avsaknad av långsiktighet och förståelse för utvecklingens inverkan på sporten och slutligen spelet och därmed intäkterna.

 2. Huvudet på spiken. Det är en omöjlighet för en A-tränad häst att resa till ett lopp där endast vinnaren får täckning för sina månadskostnader.

  Om Svensk Travsport över huvud taget är intresserade att ha externt ägda hästar i A-träning så måste det finnas lopp där fler än segraren åker från banan med ett leende på läpparna. Åka från banan förresten, alltfler Hästägare stannar hemma i Tv-soffan, då upplevelsevärdet är bortblåst i de flesta tävlingar och ekonomin är som sagt havererad.

  RST växlar ut 5 av 8 styrelseplatser nu i april. Bara att hoppas att Valberedningen har förnuft att söka nya representanter bland HÄSTÄGARNA och de som inte svalt etablissemangets tomma löften med hull och år. Men det torde inte bli något bekymmer, då ST:s politik -som RST applåderat- nu slår igenom med full kraft.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.