En marknadsplats

Nästan alla saker som människor kan tänkas vara intresserade av att köpa har man samlat på olika marknadsplatser. Letar man bostad är man högst troligt Hemnet-knarkare som går in på deras sida eller app flera gånger om dagen för att se om det dykt upp något. Är man på jakt efter en begagnad bil så sitter man troligen med Blockets hemsida eller app framför sig och kollar varje timme om det man vill ha har kommit, och om det finns kvar.

Är man samlare så finns Tradera som har ett stort utbud av just samlargrejer. De som letar efter en bok har Bokbörsen och varje liten stad i Sverige har en egen facebookgrupp med begagnade barnkläder. Alla vet var man skall leta, det är få som söker planlöst.

Vart går man om man vill köpa en travhäst?

Det finns ett antal olika auktioner, inte minst ASVT:s månadsauktion på nätet. Det är Travrondens hästbörs och ibland andra annonser. Det är ett antal professionella travtränares hemsidor med hästar till salu, man kan ringa uppfödare direkt, vill man köpa en andel finns det nog på Easy KB och så har jag hört att det ibland säljs någon häst på Blocket, Facebook och Twitter.

Söker man en hingst till sitt sto så har man ett digert arbete framför sig att börja ta reda på vad de kostar. Travrondens vinternummer är en bra start, där brukar det finnas hingstannonser till ett samlat värde av åtminstone en halv miljon + plus annonsproduktionskostnader.

Det är lite rörigt, ärligt talat. Den som söker efter något får leta ganska mycket och länge innan man känner att man kan marknaden, har sett allt vad som finns till salu och sedan kan ta ett beslut. Det är förhållandevis dyrt att nå ut för den som vill sälja något till travsportintresserade.

Vad sägs om att skapa en marknadsplats för travhästar och allt runt om? Unghästar, tävlingshästar, avelsmaterial, ny och begagnad utrustning, gårdar, foder, tjänster. Jag tror det är viktigare än man kanske tror för att få framtidens hästägare att komma med på tåget. Få svart på vitt vad hästar och annat kostar. Vad det finns för utbud, vad man är beredd att betala för, vad som är ”nästan gratis”.

Det här är en transparens som yngre människor ser som självklar, men som travet ännu inte kommit till. Där skall man istället fråga runt, ha kontakter, diskutera och förhandla. Svårt att jämföra, tar mycket tid och känns väldigt otidsenligt. ”Gammalhandel” brukar vi som ägnar oss åt ehandel kalla det där. Det blir mer Kiviks marknad och de beryktade hästhandlarna där.

En stor samlad marknadsplats löser inte problemet med att det behövs fler hästägare som fyller på när de gamla trapar ned, men det är lite av en förutsättning. Det kan tänkas leda till en viss prispress här och var i branschen, men också möjligheten att snabbare få omsättning på sådant man vill sälja och få högre volymer. Kostnaden för att marknadsföra sina varor och tjänster kan tänkas bli väsentligt lägre.

Och nej, den här bör inte drivas av ST eller ATG. Möjligen TR Media. I mitt huvud drivs och ägs det här i privat regi, gärna av några större stabila aktörer på marknaden. Man får naturligtvis gärna göra en vinst på verksamheten. Gör man något bra skall man tjäna pengar på det.

1 tanke på “En marknadsplats”

  1. Kolla på http://www.hastnet.se/

    Röreningen Svenska Hingsthållare ger ut en tjock lunta varje år som heter Hingstar&Hingsthållare. där alla tillgängliga hingstar finns presenterade med fakta, inget annons-bull. Det ingår även en sammanställning över levandeföl-avgifter, en enkel prislista, både på hingstar uppstallade i Sverige och listhingstar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.