En kommentar till Vomb

Travtränarna Lutfi Kolgjini, Lars I Nilsson och Ola Samuelsson har idag publicerat en krönika där de går hårt åt dagens fördelning av prispengar och resurser. En del de säger är mycket rimligt, annat har de fått om bakfoten.

Jag vill börja med att berätta för dessa herrar att travsporten totalt sett inte får mer om man bara avser att knycka av andra banor. Man exemplifierar med ett treåringslopp på Hagmyren som hade 50.000kr till vinnaren. Det är ett av tre lopp på Hagmyren i år med 50.000kr i förstapris, (precis som förra året). Det är dessutom banans högst doterade lopp för treåringar. Vi kan vara överens om att den situationen inte utvecklar svensk travsport, men lösningen är inte att beröva banan dessa tre lopp. Det finns över huvudtaget väldigt få unghästlopp i Norrland, jag tror unghästarna har färre kronor per häst att köra om i Norrland än i andra delar av landet.

Det är också alldeles sant att det finns färre hästar i Boden, Skellefteå och Umeå jämfört med Jägersro, Halmstad och Åby. Det märks dock ordentligt i banornas budget och tilldelning av tävlingar. De sydliga banorna körde 152 tävlingsdagar under 2014, de tre nordliga körde 70 dagar. Skillnaden i prispengar är smått enorm, 159Mkr mot 42Mkr. Det går naturligtvis att sukta över de pengarna också, men jag tror det kommer surt efter när den totala kakan minskat. Lägger man ned banor kommer det bli färre som spelar och det blir färre som köper de hästar som inte duger i de stora stallen.

I övrigt har dessa herrar med sin stora insikt i travets verklighet rätt på ett antal punkter där man måste börja tänka om. Mer unghästlopp på t.ex. V75 vore bra. Klassen strax under årgångstoppen har det rätt så tufft, och det vore roligt om fler av de hästarna kunde gå ihop ekonomiskt. Den vansinniga prioriteringen som ATG gör där V64 anses vara det finaste oavsett vilken kvalitet man har på loppen bör tas bort. Att tävla om pengarna istället för bidrag och premier samt att börja med att sätta prispengarna i budgeten och sedan fördela det som blir över till administrationen är mycket sunt.

Det är också dags att ifrågasätta galoppen. Den äger 10% av ATG, men kanske är det dags att travet och galoppen går skilda vägar? På sikt skulle bägge kunna må bättre av det då man kan utvecklas utan att behöva begränsas av den andre. Även propositionerna för vilka lopp som skrivs ut ifrågasätter man, och jag tycker det är rätt. Jag vill inte se tvångsstrykningar i debutantlopp, och jag är evinnerligt trött på att se lopp med höga prispengar som inte drar fullt fält. Om ett breddlopp inte blir fullt skall vi vara glada, för det betyder att det är få hästar i poängnöd. Men när man kör lopp med både 100 och 200 tusenlappar i förstapris och det inte drar fullt fält så är det trist.

Jag hoppas verkligen att storbanorna i våra största städer får utvecklas. De behövs för att sporten i stort skall utvecklas.Jag vill inte se sömniga fredagslunchtävlingar på Solvalla, jag vill se sport av högsta klass. Jag vill inte se Jägersro vara saxbana en kväll när uppladdningen inför Hugo Åbergs börjat. Jag hoppas att Robert Bergh kan bli en vitamininjektion för Åby, och att Bergsåker lyckas ersätta hans fina stall med nya tränare som vill och kan satsa framåt.

Det allra viktigaste är dock att den totala kakan växer, det är så vi får utveckling.

4 tankar på “En kommentar till Vomb”

  1. Galoppen skulle nog inte tacka nej till möjligheten att bli utköpta för sedvanligt affärsmässigt pris från ATG. 10ggr årsintäkten och därefter skulle Galoppen starta Maltabolag, köra loppen på webben samt starta samarbete med spelbolag. Kan aldrig någonsin bli tråkigare spelmässigt än vad som är fallet i dag då det förekommer 10 speldagar med DD,V64 . Syns endast enstaka gång i tv per år osv.

    Tror dock INTE att ST vill köpa ut ATG för affärsmässigt pris, enär framtiden är ytterst oviss.

  2. Affärsmässigt pris kan man få fram på olika sätt och att man skulle betala 10 gånger omsättningen är föga troligt. 5 gånger den totala vinsten skulle vara mer sannolikt. Dock tycket jag galoppen skall vara kvar och den största missen solvalla och svensk travsport gjort är att inte flytta med galoppen till bro och med gemensamma pengar byggt Sveriges största multiarena för hästsport. Kombinerade tävlingar och upplevelse centrum biograf och köpcenter lekland för barnen osv.

  3. Håller med dig ”Fredrik” jättemisstag som är svårförklarligt varför Solvalla inte samarbetade med Täby Galopp i denna uppbyggnaden av hästsportscentrum. Frågan var uppe men röstades ner på Solvalla enligt rykten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.