En dålig vecka för ATG

Att jämföra omsättningssiffror rakt av är ingen exakt vetenskap. Tävlingsschemat blir alltid lite förskjutet år från år, och det som kan ha varit en bra lönehelg ena året behöver inte vara det nästa år. För travets del gäller också att olika tävlingar kan flyttas någon vecka i tid, och man rör ibland om i spelprogrammet. Sedan är det ju detta med jackpot.

Förra året kördes t.ex. extra V75 på måndagen med uttagningar till Kriteriet och Oaks, i år lade man det i V86-spelet, som förra året var V86 Xpress.

Förra året när det var unionstrav var det jackpot, så var det inte i år. Och jackpottarna på V64/V65 såg inte heller lika ut.

Förra året när det var uniontrav stod den norska kronan i 1,12, nu står den i 1,01. Det betyder att om norrmännen förra året glatt spelade för 25 miljoner norska kronor så såg ATG det som 28 utlandsmiljoner. Om norrmännen i år spelade för 26 miljoner norska kronor så blev det i ATG:s omsättningssiffror en nedgång med 2 miljoner.  Som om inte det var nog så är det lite olika under en vecka vilka tävlingar och spelformer som Norge spelar till.

Det är alltså inte på något vis enkelt att bara jämföra omsättningen med föregående år. Det vi dock har sett under veckan är relativt låg omsättning på huvudspelformerna, som är enklare att jämföra och relatera.

Vi börjar i måndags med lunch-V4. Omsättning i år 1,95Mkr, motsvarande dag förra året var det 2,16Mkr. V64 på kvällen omsatte 4,4Mkr, det finns ingen rak jämförelse där, men det är inte ofta måndagsomgångar med spel från Norge omsätter under 5Mkr.

I tisdags hade vi ganska exakt 2Mkr på lunchens V4, det brukar vara runt 2,5Mkr. På V64 blev det 4,98Mkr, och där finns en rak jämförelsesiffra på 5,06Mkr.

Onsdagens V86 gav 15,77Mkr, och det går inte att jämföra med förra årets uttagningar med V75-spel. För två år sedan omsattes 15,62Mkr denna tävlingsdag.

På torsdagen fick lunchens V4:a en omsättning på 2,14Mkr, medan den förra året hade runt 2,5Mkr. En jackpottförstärkt V64 från Åby gav 7,51Mkr i omsättning. Det finns inga riktigt bra jämförelsesiffror där, men siffran är inte alls dålig.

På fredagen var det lunchtrav från Årjäng. Jackpot på V65 och en omsättning på 3,29Mkr. Det var dåligt för att vara en jackpot, men å andra sidan brukar inte Årjäng arrangera fredagstävlingar på lunchen. V64 på kvällen gav en omsättning på 5,1Mkr. Samma tävlingsdag förra året blev det 5,35Mkr.

V75 på lördagen blev 94,13Mkr. Förra året var det ju jackpot, men 2013 omsattes 95,91Mkr och 2012 hela 102,7Mkr.

Räknenissarna på ATG har säkert också koll på all annan omsättning som DD, LD, Trio, Tvilling, Vinnare etc, och även om den omsättningen tillsammans är relativt stor så brukar den spegla omsättningen på huvudspelformen rätt så bra.

Den här veckan har inte varit så bra för ATG. Kanske blir nästa vecka bättre, nu när alla som ser SHL-hockey också kan beskåda en ATG-logga på isen. (ATG betalar runt 100.000kr/SHL-match för att ha sin logga på isen).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.