Elitloppstankar

Runt 17 miljoner kronor delades ut i prispengar under Elitloppshelgen på Solvalla. Tre dagar, 39 lopp. Det är ett par procent, drygt,  av de prispengar som delas ut under ett helt år i Sverige.

Runt 370 miljoner kronor omsattes på spelet. Lite ned från förra året, men troligen en högre inhemsk omsättning. Det är drygt 2,5% av den årliga omsättningen. Allt är inte svensk omsättning, men den matchar ändå utan tvekan de prispengar som delas ut. Elitloppet är ingen gökunge som kostar sporten pengar.

Bland kuskarna var så klart Örjan Kihlström mest framgångsrik. 3 miljoner kronor som segern i Elitloppet ger är svårt att köra in på andra sätt. Björn Goop vann en hel del lopp under helgen, och körde in drygt 1,5 miljoner. Jorma Kontio hade ingen lysande helg, men körde ändå in en halv miljon. Att nöta ihop de pengarna i vardagstravet kräver mycket arbete, sådana här helger betyder massor för kuskarna även om man inte vinner de stora loppen.

En andraplats i Elitloppet ger 1,2 miljoner (Åke Svanstedt/Resolve). Tredjeplatsen i loppet ger 600.000kr (Jos Verbeeck/Un Mec D’Heripre). Jos Verbeeck vann också Harper Hanovers Lopp med Bird Parker. Det gav 500.000kr i förstapris. Seger i Sweden Cup ger också det 500.000kr (Adrian Kolgjini/Dante Boko). Fyraåringseliten är det tredje loppet med 500.000kr i förstapris (Yannick Gingras/Pinkman).  Det är bra prispengar också i de andra loppen, men de här prischeckarna betyder mest.

Bland tränarna är det naturligtvis Stefan Melander som såg gladast ut. 3,5 miljoner intränat betyder mycket för honom. Andra stora tränare med väldigt många hästar i stallet hade säkert lätt att hålla sig för skratt. Peter Untersteiner, Bergh, Walmann & Båth är en kvartett som tillsammans har 675 hästar på sina träningslistor. Jag vågar påstå att de alla hade hoppats på mer av den gångna helgen än vad de presterade.

Några mindre tränare hade däremot en av de där dagarna som de kommer att minnas hela livet. Deras enorma glädje är alltid roligt att se. Mitt bland sportens stora fixstjärnor, bland hästägare som satsar många miljoner varje år för att få en vinnare, inför den största travpubliken som finns i Sverige, det är där man vill vara. Några lyckades, och det blir inte mer rörande ens i Busters serievärld.

Tittar man på var hästarna som vunnit är uppfödda så är det en rätt intensiv kavalkad av utländska uppfödare i listorna. Svenska uppfödare har länge klagat sin nöd över att de har svårt att sälja sina produkter, att de inte får rättvist betalt för dem. Elitloppshelgen visar att det kanske har sin grund i att svenska hästar har så svårt att hävda sig i de största sammanhangen.

Publiken ökade lite från förra året, både på lördagen och söndagen. Det är noterbart att ganska många människor var redo att kämpa om de bästa platserna redan 08:45 på morgonen. Elitloppshelgen är ett av allt färre travarrangemang där publikintäkterna är betydande. Dessutom kan man sälja en del souvenirgrejer till publiken. Publiken är där länge, och både äter och dricker.

Elitloppet ger också eko utanför den traditionella spelbevakningen. Tidningarna skriver, SVT och Sveriges radio vill berätta vem som vann. Utomlands är rapporteringen livlig om detta lopp, och de flesta travntresserade i världen har redan läst att det var Nuncio som vann.

Det sprangs ganska snabbt i många lopp, och ett och annat rekord sattes. Ändå kom inte de där riktigt snabba tiderna som man hade hoppats på. För det krävs optimala förhållanden och det var nog inte tillräckligt varmt, och banan hade fått ta emot lite för mycket vatten för att det skulle bli riktigt bra.

När det nu är måndag är det stora vemodets dag. Festen är slut för den här gången. Även om de flesta av sommarens många travfester är kvar så är den största över.

Tack Solvalla!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.