Det här är Boost

Boost är ett tilläggsspel till V75, det kan alltså inte spelas separat. Minsta insats är 10% av systemkostnaden, dock minst 30kr. Det kommer nedan att framgå att det är en mycket dålig affär att spela Boost på andra typer av system än sådana som ligger ganska nära 300kr i kostnad.

Vad kan man vinna?
Spelet har två olika vinstplaner. Dels en fast vinstplanen som ett vanligt nummerlotteri, dels en multiplikator av eventuell V75-vinst.

På det rena nummerlotteriet kommer det att per 1000 lotter att utdelas en vinst om 500kr till dem med rätt Boostnummer (tre siffror), tio vinster om 150kr till dem som har de två sista siffrorna i Boostnumret rätt och hundra vinster om 50kr till dem med den sista siffran rätt. Totalt handlar det om 7.000kr, vilket vid en insats om 30kr blir 23,3% tillbaka till spelarna.

På multiplikatordelen kommer vinsterna över tiden aldrig att bli mer än 41,6% av insatserna, även om slumpen enskilda omgångar kan ge en betydligt högre återbetalning. (Från potterna för fem och sex rätt så hundrafaldigas var tusende vinst, och från sjurättspotten så tiofaldigas var tusende vinst).

Tillsammans blir det rent teoretiskt en återbetalning till spelarna med 64,9%. Inte så illa med andra ord.

ATG har dock kommunicerat att man tror att återbetalningen blir runt 50%, hur kan det bli så?

Det beror på att ATG som “bank” i detta hasardspel har fyra trumfkort på hand.

 • Om ditt system är mindre än 600 rader kommer du ändå att få betala 30kr i insats. Det gör att din teoretiska återbetalning på multiplikatordelen sjunker. Är ditt system 400 rader så sjunker återbetalningen från 41,6% till 27,7% sett över en oändlig tid.
 • Om ditt system är större än 600 rader så ökar din insats, men utdelningen i den fasta vinstplanen ökar inte. Lämnar du in ett system på 1.000 rader så kostar Boost-numret 50kr, men kommer endast att betala tillbaka 14% istället för 23,3%.
 • Vid femrättsjackpot så flyttas pengar från femrättspotten som vid rätt Boost-nummer multipliceras med 100 till sjurättspotten, som multipliceras med 10. Det betyder att spelarnas återbetalning på multiplikatordelen minskar från 41,6% till 18,2%. Vid sexrättsjackpott flyttas både potten för fem och sex rätt till kommande sjurättspott. För Boostspelare betyder det att multiplikatordelens återbetalning sjunker från 41,6% till smått genant låga 6,5%.
 • ATG är väl medvetna om att stora system vinner mer än mindre system. Men eftersom det är är ganska oattraktivt för dem att spela Boost, så kommer återbetalningen för multiplikatordelen att bli lägre. Boostspelarna tar helt enkelt inte sin andel av vinsterna vad gäller V75. Man har försökt att kompensera detta lite genom att minska multiplikation för sjurättsvinster från 100 till 10 gånger, men det är fortfarande en fördel för ATG.

Finns det då ingen uppsida för spelarna med Boost? Nej, det är svårt att hitta någon. Förvisso blir det en något bättre återbetalning när det är jackpotutdelning, men det är var 1000:e vinnare som får sin högre vinst multiplicerad med 10. Det är endast ett par procent högre återbetalning då än vanligt, rent teoretiskt.

Taket för vinster är satt till 100 miljoner, och det är nog klokt av ATG. Slumpen kan annars spela ett elakt spratt med dem där de tvingas pantsätta hela positioneringssystemet för att ha råd att betala ut en jättevinst. Men visst hade det varit lockande med rubriker när det är jackpot om att en spelare kan vinna en halv miljard eller så.

Jag tror att ATG är väldigt nöjda med om 20-25% av omsättningen spelas med Boost. Det skulle göra en Boost-omsättning på runt 100 miljoner, vilket efter vinster, skatt, provisioner och marknadsföring blir 10-15 miljoner netto. Vägen mot 300 miljoner extra till hästsporten är lång och kommer innehålla många historiska nyheter. På uppsidan finns att kanske fler turspelare väljer att spela en Harry Boy på V75 med Boost, istället för en Lotto med Joker eller några trisslotter.

Om man nu ändå vill spela Boost, så är det bästa tillfället att göra det när man har ett system runt 600 rader, när det är jackpot och när det saknas riktigt stora favoriter som kommer göra femrättsjackpotten given om de infriar spelarnas förväntningar. Det är dock så att du har större chans att vinna om du gör ditt V75-system lite större istället.

6 tankar på “Det här är Boost”

 1. Det jag inte förstår är vart alla avgifter tar vägen avgift på att lämna in avgift på att ta ut vinsten o nu detta lotteri eller vad man ska kalla det…
  Jag undrar om man kan kringå systemet på något sätt o vinna stort om man matar in hundratals utskrivna kuponger måste man väl få en massa nummer o dels täcker man en massa skrällar samt kan dra in en massa på boostnr
  sätter man sen 7 rätt så blir det ju en massa 6or o 5or o med massor av utskrivna bör chansen vara stor att pricka 3 rätt

  • Det måste ju vara rätt Boost-nummer på den kupong som vinner något, och det gör det mycket ointressant att spela Boost på reducerade system. Boost är frivilligt att lägga till, så vill man inte spela i detta lotteri så behöver man inte, och det kostar då inget extra heller.

 2. Atg bygger ju hela tiden på att öka omsättningen om loppen blir mer spelbara är det ju jättekul
  men jag tror en travspelare finner utmaningen i att lura ut rätta raden för 7 rätt o inte förlita sig på slumpen
  hela systemet bygger ju egentligen dina val på ett atg system
  Att vinna på Boostnr är ju bara turen som avgör
  att vinsterna är lågt satta är taktik från atg
  låga vinster omsätts igen
  kan hända vinner någon spelare stort men vinnaren i längden är atg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.