Det ekonomiska utfallet måste vara lika, vem som än vinner

Det föreslås ibland att prispengarna i loppen skall vara lite extra om någon från bakspår eller tillägg vinner, om unghästar besegrar äldre, om ston besegrar hingstar och valacker etc. Jag tycker allt sådant är helt förkastligt om man vill uppnå spelsäkerhet. Varje gång någon med större incitament att vinna ett lopp avgör en hård upploppsstrid kommer spelare att misstänka att det var uppgjort. Förr eller senare kommer också någon att falla för frestelsen att låta ”rätt” häst förlora, eftersom man tjänar mer pengar totalt sett då.

Premiechansningen beskrivs som en succé, men här sätts verkligen moralen på spel. Det handlar om miljoner i skillnad mellan en premiechansad häst, och en som inte är det. Tänk er två hästar från samma stall, sida vid sida på upploppet, fyra längder framför de andra. Den ena premiechansad, den andra inte…

Därför är det också märkligt med de nya uppfödarpremierna som börjar gälla från 2017. 20% till alla 2-4åringar, 10% till dem om är 5-7år och ingenting för dem som är 8 år eller äldre, förutom på V75 där de får 10%. Helt plötsligt kommer Tarzans lek bli lite knepigare när han kommer med två hästar från sitt stall in på upploppet i V86. Om den ena är åtta år eller äldre är det bättre att den blir tvåa. Om en är fyra år och en är fem år, så är det bättre om fyraåringen vinner. Ja, ni förstår säkert hur spelarkåren kommer reagera.

Redan idag har vi en del av denna problematik där importerade hästar ju inte får några uppfödarpremier. Det har gått att hantera det, men det är inte skäl till att förstora problemet. Spelarna har också att ta hänsyn till vilka som redan är inkvalade till finaler, vilka som har större uppgifter som väntar bakom knuten, vilka som går ur klassen om de vinner etc. Det räcker bra så. Spelsäkerhet bygger på att alla på startlinjen har lika mycket att vinna på att vara först till mållinjen. Varje avsteg från den principen gör travspelandet mer likt Lotto än ett kunskapsspel.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.