Det är tjejerna som är travets framtid

Travet har, som så mycket annat, varit enormt mansdominerad sedan urminnes tider. Majoriteten av besökarna på travbanan är män, de flesta tränare är män, män spelar mer på hästar än kvinnor och de flesta hästägare är män. Travreferenterna är män, och bland de ledande posterna på banorna, travförbundet och ATG är det män. Kika bland travsällskapens styrelser, och ni finner en stor mängd män. Det är män som är värmningstippare och tipsexperter på banorna och i tidningarna. Domarna är med stor majoritet män, liksom banskötarna och startpersonalen. Kvinnor brukar få rollen som ekipagekontrollant eller dopingprovtagare.

Det är nämligen så att kvinnor hanterar dessa stora hästar mycket mer än männen. Tittar du in på en ridskola är det en förkrossande majoritet tjejer, som sedan utgör en stor majoritet bland skötarna ute i travstallen också. Och nu kommer tjejerna även bland lärlingarna, amatörer och hästägare. Den trenden har bara börjat.

Även om kvinnor ännu inte tjänar lika mycket som män, så har glappet minskat. Det är fler kvinnor än män som idag tar en akademisk examen, och att kvinnor därför en dag kommer att tjäna mer pengar än männen är inte alls otroligt. På en rad ställen i vårt samhälle är det jämställt mellan könen. Det är faktiskt så att den kultur som råder inom travet börjar bli lite unken och förlegad, nästan som att mäta skallar…

Jag tror att kvinnor kan komma att dominera kuskligorna framöver. De väger rent naturligt 20-25% mindre än män, generellt sett. Idag betalar man smått ohyggliga pengar för att ha de senaste sulkyvagnarna som är något kilo lättare än de konventionella, och samtidigt kan man plocka bort 15-20kg genom att sätta upp en tjej.  På vår nordligaste travbana, Boden, tog Hanna Olofsson hand om kuskchampionatet. På den näst nordligaste travbanan, Skellefteå, försvarade Sandra Eriksson sitt championat från förra året. Det börjar hända saker.

Travet skulle behöva jobba en hel del på hur man möter sina besökare. Lite mer vin på glas istället för en stor stark i baren. Mera champagne och choklad istället för whiskey och stekar. En bra sallad istället för pyttipanna. Det är ytterst sällan man i ett travprogram ser någon restaurang på någon bana som serverar något vegetariskt eller erbjuder en sallad. Det är mat och dryck på männens villkor.

För alla hästägare som är missnöjda med resultatet kan lösningen vara att be om en lite lättare kusk, en tjej, för att få den att orka med en spurt på upploppet. I travsällskapen borde valberedningarna hitta fler kvinnor, och när man anställer sportchefer är jag övertygad om att det finns många kompetenta kvinnor att rekrytera.

Travet har inte råd att fortsätta stöta ifrån sig kvinnorna från att vara med i sporten på lika villkor. Om travet skall växa kan vi inte säga till halva befolkningen att de är mindre värda än de andra. Att de inte duger. För att travet skall bli mer attraktivt för kvinnor behöver vi släppa fram dem att höras och synas. Och vi män har ett extra stort ansvar att ställa oss på tjejernas sida när mossiga män med åsikter från dinosauriernas tid försöker trycka ned tjejer som är duktiga och vill ta sig uppåt. Så kan vi bli flera, spelare, hästägare och aktiva, i en modern sport.

1 tanke på “Det är tjejerna som är travets framtid”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.