Den prövade spelarkåren

Idag hade ATG återigen stora problem på sin sajt. Enligt ATG berodde det denna gång på att de var utsatta för en överbelastningsattack, ett angrepp via internet i syfte att slå ut hela hemsidan eller vissa funktioner på den. Sådant är svårt att skydda sig emot, åtminstone första gången man utsätts för det.

Jag tror alla ATG:s kunder kan ha förståelse för att det är något som kan hända. Även banker och andra stora internettjänster utsätts ibland för sådant, med följd av att man inte kan göra det man ville göra. Men ATG har dragits med en del sådana här problem rätt länge nu, sedan man bytte hemsida. Tålamodet hos spelarna är hårt prövat.

ATG har dessutom själva gjort sig till ett präktigt mål för sådana här attacker. Man stängde ned en rad alternativa sätt att spela, som appen och classic-sidan i samband med att man bytte hemsida. Det har dels lett till mer trafik på hemsidan, dels finns det inga andra sätt att via nätet lägga spel. Jag tror faktiskt att det man sparar i drift och underhållskostnader genom att inte ha parallella system förlorade man idag när det inte gick att spela ordentligt.

Jag läser att ATG polisanmält det hela. Jag hoppas att också Lotteriinspektionen tar en ordentlig titt på detta. Eftersom det var jackpot idag finns det ju mycket stora intressen i att först lämna in sina egna rader och sedan hindra andra från att spela. Ju fler man hindrar, desto mer är jackpoten värd för dem som lämnat in sina spel. Att hindra dem som lämnar in i sista minuten gör definitivt att man tar bort de mest insatta spelarna, de mest initierade som förstår att tolka sen information. Att det går att spela från andra länder, men inte i Sverige, är ju också en omständighet som man borde titta på.

Också Datainspektionen bör kika på det här, för ATG förfogar över väldigt mycket information om sina kunder. Överbelastningsattacker är ett klassiskt sätt att att både initiera och dölja olika angrepp mot databaser. Har ATG:s nya egenutvecklade system den säkerhet som krävs för att hantera sina kunders uppgifter. Har några uppgifter kommit i orätta händer vid denna eller tidigare attacker?

Jag hoppas att ATG snabbt kan bygga upp skydd mot nya attacker, och att man får sin hemsidas alla funktioner att uppvisa den driftsäkerhet som dagens kunder förväntar sig. Det finns så mycket viktigare saker inom både spel och trav att ta itu med än det mest basala i form av driftsäkerhet.

Idag blev många spelare mycket upprörda, inkl. undertecknad. När man ägnat många timmar åt att läsa på och analysera spelet, ordnat hämtmat till familjen så man skall få se travet i lugn och ro och lovat att spela åt vänner i ett Tillsammans-bolag. Och så blir man blåst på hela konfekten! Då är det mycket besvikelse och bitterhet som växer fram. Inte för att man hatar något, utan för att man blir blåst på att få göra det man älskar. Jag hade så gärna varit med på spelet när Alkalizer AM, Takethem och Delicious gjorde prestationer som man kommer minnas ett tag.

3 tankar på “Den prövade spelarkåren”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.