Den ljusnande framtid är vår

Årets startlistor till Solvallas Elitlopp innehåller ett väldigt bra startfält. Jag kan se rätt många av dem vinna Elitloppet med de prestationer och kunnande som de brukar visa. Det finns en hel del hästar ytterligare som hade kunnat få plats utan att jag klagat. Så har det nog aldrig varit förut, att världstoppen är så stor och bred. I Norge är man väldigt besvikna över att Papagayo E inte bjöds in, Robert Bergh är besviken över att varken Nahar eller Ed You bjöds in. Delicious U.S. är skadad, Solvato är inte i form, Spring Erom hann inte undan i Copenhagen Cup, Bald Eagle vill inte komma, Nimbus C.D. hade behövt ett par lopp till för att komma i form etc.

Jag är glad över att man i år tagit ut hästar som har chans att vinna, istället för att de skall representera något. Det är inga stora skillnader mellan ”häst 12” och ”häst 20” och för dem som har en häst som inte kom med här så väntar flera fina lopp senare i sommar, men mycket fina prispengar. Det kan bli härliga storlopp med nya möten varje gång.

Även i ramloppen är det hästar på en nivå som man inte trodde var möjlig. Så många startpoäng på så många av deltagarna ser man sällan. Även bland de tvåbenta deltagarna är det gott om utländska gäster, både bland tränare och kuskar. Att det ser ut så här är ingen slump.

Solvalla har under många år enträget och systematiskt jobbat med att erbjuda en gästfri travfest för världens bästa. Det spelar inte så stor roll om man kommer från Sverige, våra grannländer, Italien, Frankrike eller USA. En solig helg i slutet av Maj med kokande publikhav på Solvalla är helt formidabelt. Det är en svårslagen upplevelse för alla hästägare. Att ha starthäst där och då, se sin egen häst hyllas av den stora publiken, är det som alla drömmer om. Det är en storslagen belöning för alla de pengar som pumpas in av hästägare med förhoppningar.

Prispengarna denna helg är bra. De kanske inte imponerar på en fransman eller amerikan, men är heller inte något de fnyser åt. De vet dessutom att de får pengarna utbetalda, vilket inte borde vara något argument, men travet har haft sådana problem i flera länder. Många hästar har flugits dit på Solvallas bekostnad, det kostar inte så mycket att vara med.

Alla vet dessutom att det är extremt bra för affärerna att vara med på Solvalla. Hingstägare, uppfödare, hästägare, tränare och kuskar är alla egna företagare. De är affärsmän som är beroende av många kontakter för att kunna göra den där affären som de vill göra. De kontakterna får man på Solvalla. Till och med kuskarna vet att om man masar sig iväg till Solvalla så ligger man bra till att få köra svenskarnas hästar. Det kan betyda lukrativa jobb i de allra mest förnäma loppen i USA och Frankrike.

Allt det här marknadsförs smart och kontinuerligt av Solvallas sportchef, av travsällskapets styrelse och med draghjälp av Svensk Travsport och alla andra svenskar som håller på med trav. Det är några stycken som på Meadowlands har stått och förklarat vad startpoäng är och hur voltstart går till. Några andra har förklarat propositionerna under Elitloppshelgen i en borg på Grosbois, i solgasset i Cagnes-Sur-Mer, på en trattoria i Neapel eller en bykrog i Normandie. Ibland har budskapet förmedlats av de stora tränarna och hästägarna, men minst lika ofta av hästskötare eller andra som från den svenska travsportens mylla sökt sig ut i världen.

Markus Myron har förvaltat detta kapital lysande, och därför blir det nu en travfest av aldrig skådat slag. Det kommer bilda ringar på vattnet, och jag har svårt att tro att någon nästkommande år vinner ”Elitloppet Playoff” på Meadowlands och sedan tackar nej till platsen.

Det finns mer positivt för Solvalla. Försäljning av mark håller på att ge Solvalla en välfylld kassa, som kan användas för att så ordentligt under sina stora evenemang och sedan skörda. Efter att i flera år betraktat Solvalla som en avstjälpningsplats för mer eller mindre lyckade speloptimerande TV-projekt börjar man nu återigen tala om vikten av att Solvalla skall vara en nationalarena. En plats där det är en fjäder i hatten att vinna, där de bästa möts, där de bästa syns i TV-rutan.

En nedåtgående spiral har vänts till att peka uppåt.

Den ljusnande framtid är vår!

1 tanke på “Den ljusnande framtid är vår”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.