Demontera eller expandera?

Senaste tiden har jag hört från både hög och låg inom travet en slags acceptans för att banor skall läggas ned. I allt kaos så accepterar allt fler det som en lösning. Eller lägga ned kanske är att ta i, men att förvandla ett antal banor till samma status som t.ex. Lycksele och Karlshamn. Det skulle frigöra resurser anser man, och inte minst mer penningstinna travdagar att förgylla det som blir kvar med. Manegen har börjat krattas för denna barbariska handling, och jag tänkte försöka visa på varför det är fel.

Att peka ut vilka banor som är i farozonen är inte så svårt. Skellefteå, Solänget, Östersund, Dannero, Hagmyren, Rättvik, Lindesberg, Årjäng, Åmål, Visby. Måhända blir det en del protester här och var så att banor som Vaggeryd, Mantorp, Eskilstuna, Örebro, Färjestad och Bollnäs också dras in i diskussionen.

Gemensamt för de här banorna är att de är relativt små och/eller ligger nära andra banor. Många har ganska få professionella travtränare, framgångarna i de stora loppen är lite begränsade och i de fall de förekommer fokuserade på en enstaka tränare.

Besparingen för att degradera en bana är högt räknat 5 miljoner per år. Kostnaden för tävlingarna uppstår på andra ställen, och det är definitivt så att stora banor kostar mer per tävlingsdag är mindre banor. Att lägga ned en tredjedel av banorna skulle alltså spara motsvarande en femtedel av TV-budgeten.

På köpet skulle vi dessutom troligen bli väldigt många färre. Ett antal A-tränare skulle lägga av. Ännu fler B-tränare skulle lägga av. Efterfrågan på hästar skulle minska. Ett antal hovslagare, veterinärer, foderleverantörer och transportörer skulle nog också få lägga av.Travintresserade spelare skulle komma längre ifrån sporten. Jag tror det skulle avspegla sig på spelet också.

Skall jag spetsa till det lite är jag inte alls säker på att det skulle bli fler kronor att tävla om när alla effekterna slagit igenom.

Istället för att skära ned antalet mötesplatser mellan allmänhet och travsport så borde vi öka dem. Det borde köras åtminstone ett årligt bygdetrav i ALLA kommuner i Sverige. Det borde finnas travskolor i ALLA kommuner (Kan vara en kul idé för större tränare att locka kommande hästägare, välutbildade hästskötare och amatörtränare som vill ha hjälp med styrningar). Det borde finnas ett travsällskap i varje kommun som ser till att hålla intresset uppe. Expansion istället för demontering.

Det är så vi får nya tittare till TV-programmen, så vi får nya spelare, nya hästägare, amatörtränare, uppfödare och ny publik. Och vi håller de befintliga kvar när de får närmare till travet.

 

 

2 tankar på “Demontera eller expandera?”

 1. i det stora hela håller jag med, hade jag inte bott bredvid östersundstravet när jag växte upp hade jag aldrig blivit intresserad. men om vi ska vara ärliga så bedrivs ju ingen professionell verksamhet på banorna du nämner, det finns enstaka tränare med proffs-licens men ärligt, hur professionell är deras verksamhet? mitt förslag är att kör sk breddlopp på banorna men utan begränsningar, de som vill vara med får vara med. 10 000 i första o totalt 25 000. bergsåker, åby och Jägersro lägst 50 000 i första och Solvalla lägst 100 000 i första så det blir stort när nån från byn testar bortaplan. det blir en snackis ”andersson ska testa valla på onsdag” alla banor blir kvar o kör samma antal lopp o har man nåt skapligt i stallet spänner man bågen. det här är enligt mig riktigt divisionstänk, alla får vara med på sin nivå men kan kliva upp om man har nåt att köra med.

 2. Nästa generation hästsportsspelare, hästägare, hästuppfödare om det nu kommer någon, kommer överhuvudtaget aldrig äga en tv, så varför TV skulle ha något värde i sammanhanget är ytterst tveksamt.

  Producera MEDIA är en sak, men det kan göras till helt andra kostnader än 2015 års 275miljoner (officiella siffran, säkerligen ännu högre med seriös transparent bokföring) som Kanal75 kostade .

  Kostnaderna bara för Vass eller Kass, är 1500kr för tex Kristian Huselius(hans egen utsaga), gissningsvis är inte kostnaden lägre för övriga medverkande i expertpanelen? Då är gissningsvis expertkostnaderna inte den högsta posten i produktionen. Uppgifter sedan tidigare är att ”experterna” fakturerade 5000 per tävlingsdag på V75.
  Hur många är det egentligen inblandade i produktionerna?

  Som du skriver är bygdetrav, glesbyggdstrav och småbanorna viktiga, men finns det hästar i räjongen som täcker tävlingstillfällena? Finns det spel till banornas tävlingar? Kostar det lika mycket att hålla banorna i skick för ett fåtal dagar som för många tävlingsdagar?
  Samt inte minst, VEM ska ta kostnaderna för den modernisering som behövs, även på småbanorna? Hur blir det med spelsäkerheten? Hur ser tekniken ut? Eller blir det som tex Strömsholm där tävlingar avrides utan korrekt målkamera och det inte ens finns bildbevakning över hela banans sträckning !

  Hur man än vrider och vänder på det så är antalet banor och tävlingstillfällen ibland inte i paritet med hästunderlaget i banornas upptagningsområde .

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.