Därför är det kommande nya konceptet för V75 en katastrof

Om ett par veckor är det dags för ett nytt upplägg för V75-lördagarna. Senare start och upplösningen i direktsänd TV. Det nya upplägget ser ut som en katastrof för V75. Jag skall förklara varför det är uselt.

Jag har lånat en bild från Rickard Hanssons blogg på Expressen.

Första loppet går 15:10. Med det drar V4 igång. Precis som vanligt så är det lunchdubbel i V4:ans andra och tredje avdelning, om det nu går att kalla det lunch när klockan närmar sig 16 på eftermiddagen och mörkret fallit över Sverige under vintern.
Precis som vanligt är också V4:ans fjärde avdelning ett Trio-lopp.

ATG har här tänkt i nya banor. V4-4 är också V75-1. Det gör att det inte blir någon möjlighet för den som satt V4:an att återinvestera dessa på V75. Och vem som har tid att kika på triospel när de sista justeringarna av V75:an skall fixas är för mig en gåta. Det långa uppehållet inför V75 försvinner också. Man har några minuters längre paus mellan lopp 3 & 4. Det gör väl förhoppningsvis att vi slipper tråkiga tal av kommunalråd och sjungande av nationalsången, men det ger också mindre tid för spelarna att få bra sista-minuten-info. V75 startar 16:20, det är nästan två timmar senare än dagens spelstopp. Två timmar av tävlande i dagsljus som förbyts i två timmar av mörker under rätt så stora delar av året.

Precis som vanligt är går sedan V5 igång samtidigt som V75-3, en möjlighet till revansch för den som spikade fel i början.

Efter V75-5 kommer sedan decenniets feltänk. Man lägger in ett lopp som inte ingår i streckspelen, som inte är Dagens Dubbel och som inte har triospel. Det handlar om ett utfyllnadslopp för att matcha tiderna med TV-sändningen. Det behövs lite tid för att klippa ihop det och tajma in så att de två sista loppen kan sändas direkt. Känns lika kul som på den tiden när man klippte in Lördagskomben mitt i V75.

Jag gissar att alla i publiken som inte har alla rätt på V75 så långt då kommer att åka hem. Klockan är då närmare 18 på kvällen, och skall man hinna med kvällsmys med familjen, gå bort på middag eller kanske ett hederligt biobesök är det dags att lämna travets värld.

Klockan 18:28 återupptas V75 med de två sista avdelningarna. Då har de första fem visats i TV-rutan i bandad version, och något reklamblock har väl också hunnits med. 18:46 går sista loppet.
Man gjorde ett försök under året med att direktsända de två DD-loppen på vardagar. Det blev riktigt platt fall, för tittarna uppskattade inte alls en mycket summarisk genomgång av de fyra första loppen innan de stressades in i Dagens Dubbel.
Nu gör man om dumheten, och jag förstår inte varför. Jag läser TV-mätningar som inte visar att TV-tittandet är på topp under lördagar mellan 18-19. Det är först klockan 20 det blir tittarsiffror som räcker in på topplistorna i de breda kanalerna, när man t.ex. kör Sommarkrysset med Lotto.

V3 startar samtidigt som DD, och även om det spelet inte är så stort, så är det väl ännu mindre intressant om det till 2/3 utgörs av DD. Tävlingsdagen avslutas således med ytterligare ett eller två lopp och beräknas vara slut runt 19:15 – 19:30

Jag tror att med det här upplägget får man en betydligt mindre publik på banan. Det blir inte längre lika attraktivt att besöka en travdag när den krockar med andra sociala aktiviteter. Jag tror också att upplevelsen i TV blir sämre. Istället för dagens lugna upplägg där loppen redovisas sakligt och ordentligt kastas man i det här konceptet in i direktsändning med 2×2,5 minuters spänning under en halvtimme. Jag tror inte att de mer rutinerade spelarna vid ATG Live heller uppskattar det. Att väva ihop V4 med V75 och att klämma in en långpaus med meningslöst pauslopp är inte spelfrämjande. Andra sociala åtaganden på lördagar krockar i allt för hög grad med det här.

Ingen är gladare än jag om jag har fel, för travet har inte råd att misslyckas med V75. Jag ser däremot att det här upplägget verkligen inte passar mig, och travet får nog klara sig utan mig på V75 fortsättningsvis.

18 tankar på “Därför är det kommande nya konceptet för V75 en katastrof”

 1. Håller med till 100%. Jag kommer inte att spela V4. Spelar V75, har jag inte chans på 7 rätt efter fem avdelningar, kommer jag inte att se och spela i ”pausloppet” och DD. Travspelare som har en social sida kommer förmodligen att göra samma sak. Tveksamt om hästägare och ”stallpersonal” jublar över detta spektakel! Förde en diskussion med ATG om senareläggning av V64, de hade inte gjort någon marknadsundersökning, för de hade goda erfarenheter från V86.
  Med vänlig hälsning TS

 2. En aspekt till som bör beaktas är att stryktipset med premier league startar kl 16. Många av oss som ser på travet är även intresserad av fotbollen sedan Tipsextra-tiden. Tidigare har man kunnat stanna kvar på travsändningen om man var kvar på V75, men nu kommer jag välja att stå över V75 för att helt välja fotbollen.

  Jag är rädd att beslutet att flytta tiden för V75 är ett misstag som kan få ödestigra konsekvenser.

  • Tror som Sola, lutar själv år fotbollen, men visst klarar hästarna mot förmodan konkurrensen kan det istället bli riktigt bra.

   Att de vill att banbesökarna ska gå hem har jag förstått länge, kan ju inte bli bättre än en evakuering som börjar efter avdelning 5, kvällspersonal är dyrt.
   De får väl bygga om banorna till Casinon, men får de tillstånd till det?

   • De kommer inte bli några merkostnader för personal då vi får ett tävlingsarvode. Så 10 eller 12 lopp, start kl 14 eller 18. Its same same.

    • Personalen i restaurangerna har timlön om arbetsgivaren har kollektivavtal, liksom ordningsvakterna. I längden tror jag också att andra grupper på banan kommer att knorra om det försvinner lördagskvällar för att man skall jobba på travet.

 3. alltså är man inte hemma förräns 21:30 – 22:00 på Sundsvall Open Trot Helgen ..
  Frågan är ju om man inte skulle ha bytt Hotellövernattning från Lör – Sön
  istället för från Fre – Lör ..

 4. En sån mittemellan tid tror jag ej är bra! Tycker det vore bättre med kvällstrav på V75 på sommar månaderna (lördagar). Då det kan vara för varmt att gå på trav på dagen men fantastiskt att gå på kvällen efer stranden eller andra aktiviteter!

 5. Snacka om krock under derbyhelgen, när EM-kvalet mellan Ryssland-Sverige börjar 18,00. Dom lär förlora både publik på banan och Tv:n den dagen.

 6. Pingback: Anonym
 7. Detta blir en katastrof för travet, håller med förgående skribent Kent samma gäller för den nya travsidan som kommer det blir en ännu större katastrof

 8. MYCKET DUMT, Det mest Korkade Jag upplevt under mitt 60 åriga travliv. Fattar inte att en normalt funtad person ens kan komma på TANKEN med detta UPPLÄGG! MAN har TOTALT MISSAT Hästfolkets/Spelarna, Publikens INTRESSE. Klimatzoner, Mörker, Väglag etc under denna tid.KATASROFALT,RIKTIGT Nerköp för Travsporten Herrar på ATG/ST!

 9. Passar inte mig direckt bra då jag går på timrå iks alla hemma matcher villket även spelas på lördagar. med det nya uplägett måste jag välja, trav framför tvn eller hockey live 600M från där jag bor. så det blir till att offra några trav lördagar för mig, synd.

 10. Den/de som kommit på detta kan väl ta och förklara vad som gör detta så bra? Är det någon som inte kan eller vet nått om trav? Nu får ni väl ta och fundera en gång till och ta hjälp av oss som går på travet!!!

 11. Som aktiv spelare med behov av info och kunskap kan jag lika väl titta i webbarkivet för att se loppen. Att ge bort en hel dag är inte optimalt, att gå på trav på banan är uteslutet. Familjelivet tål inte det. Spelet kommer antagligen att minska. ATG borde se över hela spelformen, är inte attraktiv längre eftersom det är för många Jackpotomgångar. Dagens program är, för att använda ett svenskt ord, lagom. Tar inte för mycket social tid.

 12. En fundering.
  Kan det inte vara så att ”Svensson” lämnar in travraden, bänkar sig för engelska fotbollen och när matchen är slut knäpper över till fyran och ser sammandraget kl. 18?Eventuellt även spelar till de direktsända loppen?
  Om man väljer att följa travet på detta vis, behöver det väl inte bli sämre? Men för oss som gärna följer travet live, och på plats, blir det helt klart till det sämre. För min del spelar inte starttiden så stor roll, däremot känns loppet mellan avd 5 och 6 oerhört onödigt.

 13. Det är bara att konstatera att ATG vill avfolka travbanorna med ST´s goda minne
  ST vill att man ska hjälpas att rekrytera hästägare o publik , hur fan ska det gå till när man presenterar ett sånt här upplägg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.