Dags att styra upp breddloppen

Breddloppsdagar körs lite här och var, och jag tycker nog att det är bra att de lite mindre skickliga får chansen att tävla utifrån sina villkor. Men jag har noterat en mindre smickrande sak med dessa dagar, de tävlande drar på sig massor av böter för olika förbrytelser mot reglementet.

Det är massor av drivningsböter, vilket är allvarligt. Här ger man sig ju på hästen på ett sätt som denne upplever stressande och obehagligt. Det är också många startförseelser. Det verkar enormt svårt att leda en volt eller hålla i hästen så att man inte tjuvstartar.Sedan är det relativt ofta förekommande störningar av andra ekipage, att inte hålla rakt spår över upploppet eller ta ned en galopperande häst på rätt sätt.

Jag tror att ganska många av dessa aktiva tycker det är tråkigt med böteslapparna, det slår mot deras privatekonomi. Som spelare tycker jag också att det för mycket lotto när en del lyckas förstöra för stora delar av fältet genom att styra rakt ut med en galopperande häst, svara sent när tåget kommer i tredje spår eller vad man nu lyckas med.

Jag tycker man sett tillräckligt för att kunna börja diskutera åtgärder mot det här:

  • För att förhindra dessa vansinnesdrivningar så kan man börja med att diska hästar som drivits för hårt. I en tät upploppsstrid kommer då ingen behöva driva sin häst för hårt bara för att den andre gör det. Tvärtom är det med ens lönsamt att sitta lugn om den andre driver för hårt. Denne kommer ju att bli diskad. Ett annat alternativ är att ta ifrån dem körspöet, precis som man har gjort i Norge i alla lopp.
  • Ha en ordentlig genomgång timmen före start för alla kuskar där man går igenom regelboken om vad som är OK och inte. Spela in en video med Jim Frick som får berätta om vad som kan hända om man åker i backen, och varför det är viktigt att köra med marginaler. Det behöver inte ta mer än tio minuter, men uppenbarligen behöver regelverkets innebörd fräschas upp hos kuskarna.
  • Precis som man har provstarter bakom bilen kanske man skulle låta dem som skall leda volter ha möjlighet att träna lite på det under värmningen. En del av kuskarna som kör i breddloppen kör så lite att de får leda en volt någon enstaka gång om året. Då är det inte helt lätt, och rutinen saknas.

En sak är säker, vill man kunna utveckla breddloppen och få ett bättre spel så behöver man kika på det här. Spelsäkerheten är ganska liten när det som utspelas på banan mer liknar ett gladiatorspel på liv och död, än ett travlopp.

Jag tror det är viktigt att man gör det här innan det händer en olycka där någon omkommer eller att Jordbruksverket och andra med rätta ifrågasätter djurskyddet när det är så många brott mot drivningsreglerna. Man kan ju också fråga sig hur det kan kosta 1500kr att glömma hästpasset, 1000kr för ”att utan giltigt skäl utebli”, men 900kr för att driva en häst för hårt eller störa en medtävlare. Proportionerna behöver ses över.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.