ATG:s årsredovsning för 2014

ATG:s årsredovsning för 2014 publicerades i veckan. Föga förvånande har man i årsredovisningen blivit mindre transparent. Det klumpas ihop och förändras så att det är svårt att jämföra rakt av, men vi skall försöka.

Det som borde vara en öresfond uppgick till 67,3Mkr. Det är bråkdelar och oinlösta vinster som hamnar här. Staten tackar för att ATG på detta sätt betalar dubbel skatt. ATG får nämligen betala totoskatt även på dessa pengar. Det vore troligen en bättre investering att försöka stimulera spelandet med det genom kampanjer som fetodds eller att garantera ensamma vinnare på mindre spelformer en viss summa.

ATG har under 2014 lyckats styra omsättning mot spelformer med högre spelavdrag än tidigare. Snittet är (exkl öresfonden) 29,9% mot tidigare 29,8%. En liten ökning kan tyckas, men det är en trend som pågått ett tag.

Antalet anställda har ökat från 255 personer till 272, personalkostnaderna har ökat från 214Mkr till 226Mkr. Talet om att det blir fler och fler på ATG är alltså inte helt utan grund.

ATG redovisar över lag ökade kostnader för alla sina utgiftsområden, ändå stoltserar man med att få ett högre resultat. Hur går det till? Jo, trolleriet består av att man skickar pengar till ST som sedan skickas tillbaka till ATG som tar upp dem som en intäkt. På sätt försvinner hela kostnaden för Kanal 75 ur resultaträkningen för ATG. Det ser ut som att man ökat effektiviteten, men i själva verket har kostnaderna ökat. Det mest intressanta i detta är väl att ST då borde kunna styra verksamheten helt annorlunda. Kanske borde man titta på om någon annan än Kanal 75 kan göra jobbet bättre?

Den internationella omsättningen uppgick till 2874Mkr, en ökning med 226Mkr. ATG:s provision för det var 129,3Mkr eller 4,5%. De nya omskrivna avtalen har inte slagit igenom under 2014 i någon högre grad. Tidigare har ATG redovisat kostnaden för internationellt spel, det gör man inte längre, av skäl var och en får fundera över själv.

Tidigare har man också redovisat hur mycket provision man betalat till utlandet för spel som svenskar gör till spel där. Det gör man heller inte längre.

ATG:s kunder hade vid årsskiftet 160Mkr innestående på sina spelkonton hos ATG.

Så mycket mer än så går inte att få ut från årsredovisningen. Den innehåller väsentligt mindre detaljer än tidigare.

Det man kan se är att ATG:s kostnader sväller, att man försöker gömma det genom att flytta kostnader till intäktssidan, att det internationella spelet inte blivit en nämnvärt bättre affär under 2014 och att talet om öppenhet och transparens frångåtts. Det här ställer mycket höga krav på ST:s representanter i ATG:s styrelse att kunna förklara för de aktiva hur kostnaderna för ATG kan tillåtas stiga när prispengarna inte stiger, och omsättningen står och stampar.

2 tankar på “ATG:s årsredovsning för 2014”

  1. Hej Viroid!
    Funderade lite på kundernas innestående pengar(160Mkr), faller det ut
    någon ränta på dessa och isf till vilken?

    Mvh Lars

    • ATG kan naturligtvis försöka placera pengarna på räntebärande konton, men just nu råder negativ ränta och ATG lyckas väl inte få någon särskilt hög avkastning på dessa pengar. Men det de får, det hamnar i ATG:s kassa. Att spelarna låter pengarna sitta på sitt ATG-konto beror väl till viss del på att man får noll avkastning på sitt lönekonto. Sett till omsättningen i stort är det heller inget anmärkningsvärt högt belopp som sitter där, det är ungefär vad en normal spelhelg omsätter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.