Är jänkarvagnar för dyra?

ATG:s dotterbolag Kanal 75 sköter om deras sändningar, producerar sändingar i TV och på hemsidan atg.se. Fördelen med ett eget dotterbolag för det är att kostnaderna blir ganska så synliga och definierade. De försvinner inte in i några kryptiska konton för marknadsföring, administration, PR eller ”allmänna kostnader”.

2013 kostade Kanal 75 hela 183Mkr. 2014 hade den siffran ökat till 226Mkr. Den stora skillnaden mellan 2013 och 2014 vad gäller TV-bevakningen stavas V86 Xpress.

För 2015 är siffrorna långt ifrån klara, men att döma av hur man hissat upp att stora mediainvesteringar skulle göras, och har gjorts, så lär väl kostnaderna knappast gått ned i alla fall.

Prispengarna för de svenska travarna sjönk med 64,5Mkr under 2014 jämfört med 2013.

Hur mycket är då 226 miljoner? Vi tittar lite på de mest framgångsrika tränarnas företag och deras omsättning för 2014. Robert Bergh, Peter Untersteiner och Timo Nurmos omsatte alla tre runt 27,5Mkr. Roger Walmann 26Mkr, Svante Båth 22 miljoner. Stig H 17,5 miljoner. Då är det företagens totalomsättning som redovisas, där det inte sällan ingår en del kringverksamhet utöver själva tränings- och tävlingsbiten. Kanal 75:s verksamhet kostar lika mycket som 8-9 av våra allra mest framgångsrika tränare omsätter i sin verksamhet.

Tio i topp på tränarlistan 2014 körde in runt 176,5Mkr.

Låt oss ponera att man köper in 15 av de allra dyraste jänkarvagnarna, de där med kolfiber och superkullager som Ulf Stenströmer stolt visade upp före jul. (Han slog nya rekord förra året och återinvesterar på detta sätt pengar för att försöka bli bättre, absolut inget fel med det). Vi köper 15 av dessa tekniska underverk vardera till alla banor i Sverige, även småbanorna som Oviken, Hoting, Arvika etc. 33 banor. De får sedan banorna låna ut gratis till alla som vill ha den mest moderna vagnen pengar kan köpa i loppen. Det motsvarar ändå bara kostnaden för Kanal 75:s ökade kostnader från 2013 till 2014. De skulle alltså fortfarande ha runt 180 miljoner kvar att göra TV för.

Skulle det nu inte passa så skulle man ha kunnat köpa samtliga hästar som såldes på Luddes auktion, och därefter åkt till kriterieauktionen och köpt alla som såldes där också. Det hade kostar ungefär som Kanal 75:s kostnadsökning från 2013 till 2014, ett år då prispengarna sänktes med 63,5 miljoner.

Det är sådana perspektiv jag  saknar i debatten när man står i TV-rutan och berättar vad man kan göra för att få travsporten att gå runt.

2 tankar på “Är jänkarvagnar för dyra?”

  1. Pingback: Anonym

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.