Alvena Valva – ett exempel på hästar som ST glömt bort

Hans Ljungkvist skriver idag i Travronden åter en insändare där han försöker förklara och försvara den nuvarande svenska ordningen vad gäller tävlingsprogram och fördelning av prispengar. Han missar det mest väsentliga. Precis som på V75 så behöver unghästar mötas i divisioner. De behöver möta hästar av sin egen kaliber.

Jag tog en häst rätt upp och ned ur listan av treåringar, det råkade bli Alvena Valva. Jag ber om ursäkt till kretsen runt den hästen för att jag eventuellt drar slutsatser som det inte finns bäring för, men hon är ett så bra exempel på vilka hästar det är som ST glömmer.

Alvena Valvas pappa heter Muscle Mass. Mamma var duktig på tävlingsbanan, tjänade över 600.000kr och har utöver Valva lämnat en miljonär. Mormor har bland annat lämnat fyra hästar som sprungit in mer än 600.000kr. Inte yppersta elit, men helt klart duglig stam.

Tävlingskarriären började strålande 1-1-2-4-1 var facit efter fem starter. Den sista starten där var på Solvalla under Elitloppsfredagen. Därför anmäldes det till E3, och där hon vann sitt försöksheat.

Sedan har det gått sämre. Det blev galopp i långa E3-finalen. Räckte inte i försöket korta E3, räckte inte i ett Breeders Crown-lopp och knep bara en matlapp i uttagningarna till Oaks. Man kan sammanfatta det hela med att hon i år inte räckt till att slå sig in i eliten, men man har verkligen försökt och inte gått helt lottlösa.

När man söker proppar för henne och bara vill möta andra treåriga ston med max 300.000kr får man upp två lopp. Ett på Åby stångt vid 250.000kr med 40.000kr i förstapris, ett på Solvalla stängt vid 225.000kr med 60.000kr i förstapris. Nu är ju Alvena Valva tränad av Per Linderoth i Sundsvall, så det blir lite långa resor. Tar man bort begränsningen öppnar sig fyra lopp till.Uttagningar till BC, semifinaler i BC, BC-finalen och Oaksrevanchen. Med största sannolikhet hårdast tänkbara motstånd igen.

Det är de här hästarna ST tillsammans med sportcheferna, har glömt. V75 är inte ett realistiskt alternativ för ett treårigt sto. Det skulle säkert kunna bli ett bra lopp om man körde V75 för treåriga ston med högst 300.000kr på sig. Något för spelarna att klura på, 100.000kr att jaga för en duglig häst. Det skulle kanske leda till lite mindre ”kanonmat” i BC-semifinalerna om det fanns en annan väg att matcha sin häst, men jag tror inte att man bygger upp psyket på en häst när de hela tiden måste tävla mot de allra bästa utan att räcka till. Eller mot äldre, eller mot hingstar och valacker…

Jag tittar på andra hästar med liknande startprissummor, och historien ser nästan likadan ut. Treåringar går ut mot äldre i Diamantstoet, i några fall i vanliga lopp mot äldre hingstar och valacker. Det finns inga andra rimliga lopp att vara med i om man inte räcker till i den absoluta toppen, om man nu inte ser vintervila som något positivt redan i September.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.